početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

            U toku posjete Fethiji džamiji u Bihaću 09. 05. 2003. godine, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je utvrdila da su u toku nezakoniti  građevinski radovi u unutarnjosti tog spomenika kojim se on razara. Građevina koja je izvorno bila katolička crkva potječe iz ranog XIV stoljeća , a od 1592. godineu tom obliku koristi se kao džamija i predstavlja jedan od najznačajnijih objekata graditeljskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, kao i jedno od najčitljivijih historijskih svjedočanstava o kontinuitetu i promjenama u Bosni Hercegovini. Radovima koji su u toku razoren je pod džamije, mahfil i ostali elementi unutarnjosti. Izvedena je betonska podna ploča i dva niza jakih betonskih stubova. Na taj način, u unutarnjosti sedam stotina godina stare građevine gradi se potpuno nova struktura.

            Sličan je slučaj razaranja arheološkog područja na Petkovici u Zavali, gdje se arheološki ostaci dvije crkve nalaze u groblju u kome su zajedno stećci, grobovi katolika i grobovi pravoslavaca. Tamo je Katolička crkva probila put kroz groblje, dovezla građevinski materijal i namjerava na temeljima koji su zaštićeni kao arheološki ostaci crkve sv. Petra graditi novu crkvu.

            S obzirom da navedeni razarateljski postupci predstavljaju ozbiljno kršenja odredbi Annexa 8 i zakona o njegovoj provedbi, s obzirom da izvoditelji radova svjesno i namjerno krše zakon, Komisija će zahtijevati poduzimanje svih mjera koje su zakonski raspoložive kako bi dalje razaranje bilo spriječeno, i u oba slučaja će za sprječavanje i sankcionirnje uništavanja naslijeđa,  tražiti podršku međunarodne zajednice.  U vezi s tim bit će upućeni zahtjevi i Reis-ul ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  i Papskom nunciju u Bosni i Hercegovini za hitno održavanje sastanaka sa članovima Komisije.       ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: