početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

 

            U toku svoje VIII sjednice Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika izvršila je uvid u stanje naslijeđa na području općina Prijedor, Novi Grad (Bosanski Novi) i Bihać. Graditeljsko naslijeđe posebno na području općina Prijedor i Bosanski Novi, bilo je predmet sustavnog uništavanja u toku rata, tako da je najveći broj dobara potpuno uništen, uključujući i njihove  ostatke, koji  su razneseni po nepoznatim deponijama.

            Članovi Komisije su, pri posjeti prostoru Čaršijske džamije u Prijedoru, sreli i predstavnike Islamske zajednice (Bihaćki muftija, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Prijedoru, glavni imam i predstavnik SDA Prijedor). Prestavnici Islamske zajednice vršili su pri tom pritisak na Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine da izmijeni odluku o proglašenju Čaršijske džamije u Prijedoru nacionalnim spomenikom, kako bi oni mogli graditi potpuno novu i drugačiju građevinu, a prema idejnom rješenju koje je u postupku donošenja odluke prezentirano Komisiji. Razgovoru je prisustovao i ambasador Vadim Kuznetsov, zamjenik Visokog predstavnika u BiH. U vezi sa navedenim Komisija je obavezna ponoviti:

1.       Odluka o proglašenju Čaršijske džamije u Prijedoru donesena je na VII sjednici Komisije (4. – 11. 03. 2003.), sukladno Kriterijumima koje Komisija primjenjuje; ona je konačna i obavezujuća, i na nju nije predviđeno pravo žalbe.

2.       Odluke Komisije se pripremaju detaljno i njima prethodi višemjesečni istražni postupak, u toku kojeg sve raspoložive činjenice važne za donošenje odluke budu razmatrane. Svi nalazi utvrđeni u toku postupka donošenja odluke prezentirani su u obrazloženju odluke, koje je javno i koje biva objavljeno na web stranici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

3.       Zakon o sprovedbi odluka Komsije za očuvanje nacionalnih spomenika uspostavljene na osnovi Aneksa 8 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini utvrđuje obavezu rehabilitacije (ponovne uspostave u istom obliku, istih veličina, na istom mjestu) srušenih nacionalnih spomenika. Izgradnja objekata potpuno drugačijih mjerila i oblika na mjestu unišenih dobara nacionalnog naslijeđa nije dopuštena.

4.       Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika u radu obavezuju odredbe Aneksa 8 Okvirnog sporazuma za mir, zakona, kao i Kriterijumi za proglašenje dobara nacionalnim spomenicima, u kojima je naglašeno da politički i imovinski kriteriji ni u jednom slučaju ne utječu na donošenje odluke Komisije.

           Povodom sadržaja susreta u Prijedoru, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine ističe da ni u jednom slučaju neće prihvatiti bilo kakve pritiske za odstupanje od profesionalnog i zakonitog pristupa radu. U svim slučajevima kada je moguće spriječiti brisanje kulturnog sjećanja u Bosni i Hercegovini sprječavanjem izgradnje novih, neprimjerenih i bosanskohercegovačkom kulturnom pejzažu stranih arhitektonskih oblika na prostorima srušenih spomenika, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine poduzet će sve mjere da to i učini.                ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: