početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 25.1.2013.godine

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Prezentacija rezultata projekta restauracije Srpske pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostroškog i katoličke crkve Presvetog Trojstva u Blagaju kod Mostara

 

            Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je u petak, 25. januara 2013. godine u Domu za kulturu Blagaj upriličila završnu ceremoniju na kojoj su predstavljeni rezultati projekta restauracije Srpske pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostroškog i katoličke crkve Presvetog Trojstva u Blagaju kod Mostara.

            Prisutnim zvanicama su se obratili Nj.E. ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini gospodin Patrick S. Moon, Don Nikola Menalo, župnik Župe Presvetog Trojstva Blagaj - Buna,  Otac Radivoje Krulj, Starješina Sabornog hrama Sv Trojice u Mostaru, glavna savjetnica Grada Mostara gospođa Radmila Komadina i Izvršni dužnosnik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine gospođa Mirela Mulalić Handan.

            U okviru završne ceremonije otvorena je i izložba panoa sa fotografijama svih projekata finansiranih od strane Specijalnog fonda američkog ambasadora za kulturno naslijeđe, uključujući i likovne radove učenika osnovnih škola, koji su sudjelovali u edukativnoj komponenti projekta „Moja Bosna i Hercegovina - moje naslijeđe”.

 

            Projekat restauracije Srpske pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostroškog i katoličke crkve Presvetog Trojstva u Blagaju kod Mostara u iznosu od 70.500.00 $, implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine od augusta 2011. godine. Cilj projekta je konzervacija katoličke i Srpske pravoslavne crkve te podizanje svijesti o značaju naslijeđa kod djece školskog uzrasta u širem području Blagaja kroz kampanju „Moja Bosna i Hercegovina - moje naslijeđe”.

 

            Projekat je bio fokusiran na konzervaciju zidova i rekonstrukciju krova Srpske pravoslavne crkve, konzervaciju zidova katoličke crkve te sprovođenje kampanje „Moja BiH - moje naslijeđe“ u osnovnim školama u Blagaju, Buni, Čapljini, Ljubinju i Mostaru.

            Ovaj projekat se provodi u saradnji i uz pomoć sredstava Specijalnog fonda američkog ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, i Centra za kulturno naslijeđe Ministarstva obrazovanja i kulture Sjedinjenih Američkih Država. U projekat su aktivno bili uključeni i vlasnici objekata, Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska, Srpska pravoslavna crkvena opština Blagajska koja je sufinansirala radove na objektu u iznosu od 41.264,77 KM te Mostarsko-duvanjska biskupija, Župa Presvetog Trojstva  Blagaj - Buna koja je sufinansirala radove na objektu u iznosu od 17.561,41 KM.

            Implementacija ovog projekta predstavlja nastavak izuzetno uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini kroz Specijalni fond Ambasadora Sjedinjenih Američkih Država za očuvanje naslijeđa.

            Pored toga, implementacija odražava dobru saradnju svih učesnika projekta, Komisije, Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta,  Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini,  Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske i Župe Blagaj - Buna.

 

 

(k r a j)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: