početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 13.11.2012. godine

 

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Otvorena izložba „Kulturno pamćenje - blago koje nestaje“ u prostorijama BZK Preporod u Gradačcu

 

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji sa Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, upriličila je u ponedjeljak, 12.11.2012. godine, otvaranje izložbe panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“, u prostorijama Preporoda u Gradačcu.

 

Izložbu je otvorio načelnik Općine Gradačac, gospodin Edis Dervišagić.

 

Ovo je posljednja izložba koju je Komisija u saradnji sa Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa upriličila u Tuzlanskom kantonu. Nakon Gradačca izložba će biti otvorena u Muzeju Semberije u Bijeljini, a potom u Gradskoj galeriji u Brčko Distriktu. 

 

Komisija je u Gradačcu proglasila dva nacionalna spomenika: graditeljsku cjelinu Husejnija džamije i historijsko područje Stari grad Gradačac sa Gradaščevića kulom.

 

Ova izložba je šesta od osam planiranih izložbi, koje će biti postavljene do kraja ove godine u sjeveroistočnoj regiji BiH koje obuhvataju nacionalne spomenike na području Banovića, Bijeljine, Brčkog, Gračanice, Gradačca, Kladnja, Lukavca, Milića, Modriče, Odžaka, Orašja, Petrova, Srebrenice, Srebrenika, Šamca, Šekovića, Tuzle, Zvornika...

 

Putujuća izložba obuhvata oko 50 panoa s fotografijama nacionalnih spomenika iz 18 opština sjeveroistočne regije BiH u kojima je 55 proglašenih  nacionalnih spomenika.

 

Izložba panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ biće otvorena u u prostorijama BZK Preporod Gradačac od 12.11. do 22.11.2012.godine.

 

(kraj)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: