početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 09.10.2012. godine

 

Saopštenje za javnost - Reagovanje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika na zatvaranje Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

 

Činjenica da je Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine zatvorio svoja vrata za javnost u četvrtak, 04. oktobra 2012. godine, predstavlja još jedan alarm upućen donosiocima odluka da, u skladu sa svojom odgovornošću poduzmu neophodne mjere za osiguranje uslova za kontinuirano funkcioniranje Zemaljskog muzeja BiH kao ustanove države Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je važnost Zemaljskog muzeja BiH, koji je osnovan 1888. godine, vidljiva u svakom segmentu rada na očuvanju naslijeđa, kroz bogati fundus i rezultate naučno-istraživačkog rada.

Uposlenicima Muzeja iskazujemo svoju podršku za sve aktivnosti, uključujući i odluku o zatvaranju Muzeja, koje poduzimaju kako bi u teškim uslovima političke neodgovornosti ukazali na njegovu važnost.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je ove godine obilježila deset godina svoga rada, te je tim povodom 10. septembra 2012. godine u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH, upriličila skromnu svečanost na kojoj je Komisiji uručena nagrada Europske unije – Europa Nostra za predanost u radu. Prepoznatljivi rezultati u radu Komisije na svjetskoj razini dijelom ne bi bili mogući bez oslanjanja na rezultate i sadašnje kapacitete Zemaljskog muzeja BiH, kao najstarije institucije u kojoj je zaštita bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa i uspostavljena.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika se i u tom smislu smatra najbližim saradnikom Zemaljskog muzeja BiH, te iz toga proističe naša obaveza, ne samo davanja pune podrške uposlenicima Muzeja, nego poduzimanja svih aktivnosti s ciljem upozoravanja da je status Muzeja kao državne ustanove neupitan i da postoji nesumnjiva obaveza institucija vlasti da osiguraju uslove za njegovo nesmetano djelovanje.

Zatvaranje Zemaljskog muzeja BiH za javnost ne može značiti prestanak njegovog rada, nego samo označava trenutnu slabost donositelja odluka u BiH da prepozna značenje kulture i državnih institucija i ustanova koje se bave kulturom. To zatvaranje će nesumnjivo ostaviti tragove, kako na Muzeju, tako i u bosanskohercegovačkom naslijeđu, ali smo uvjereni da je ono, koliko god sramotno, samo privremeno.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika upućuje alarmantan poziv svima da uništavanje bosanskohercegovačkog naslijeđa gušenjem njegovih institucija bude na odgovoran način zaustavljeno.

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenikaENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: