početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

 

 

Sarajevo, 04.10.2012. godine

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Otvorena izložba „Kulturno pamćenje - blago koje nestaje“  u Jablanici

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji sa Muzejom „Bitka za ranjenike na Neretvi“, upriličila je u srijedu uvečer otvaranje izložbe panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“, na kojem su prisustvovale brojne zvanice, kao i učenici srednjih i osnovnih škola u Jablanici.

 

Prisutnima su se obratili direktor Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Ćamil Cero i izvršna dužnosnica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Mirela Mulalić – Handan, koji su naglasili važnost ulaganja u rehabilitaciju oštećenih i ugroženih spomenika, kao i daljnje i kontinuirano jačanje svih institucija koje se bave zaštitom i očuvanjem kulturno-historijskog naslijeđa.

Izložbu je otvorio pomoćnik načelnika Općine Jablanica Miralem Hamza, koji je istaknuo da je neophodna saradnja institucija na svim nivoima u cilju očuvanja bogate bosanskohercegovačke baštine, a time i identiteta svake zajednice.

Nakon obraćanja, Uduženje žena „Most-Jablanica“ izvelo je narodnu pjesmu „Šta sve Bosna ima“ napisanu za ovu prigodu, a kojom je ova značajna kulturna manifestacija zatvorena. 

„Putujuća“ izložba sastoji se od 70 panoa velikog formata s fotografijama nacionalnih spomenika iz 21 opštine južnog područja BiH u kojima su proglašena 223  nacionalna spomenika kao što su: historijski spomenici, graditeljske cjeline, arheološka područja, historijska područja itd.

Ova izložba je četvrta u nizu od devet planiranih izložbi, koje će biti postavljene do kraja ove godine u južnoj regiji BiH koje obuhvataju nacionalne spomenike na području Prozora, Gackog, Bileće, Čapljine, Berkovića, Konjica, Jablanice, Ravnog, Ljubuškog, Kupresa, Tomislavgrada, Posušja, Čitluka, Neuma, Livna, Stoca, Mostara, Nevesinja, Ljubinja i Širokog Brijega...

 

Izložba panoa nacionalnih spomenika će biti otvorena u Muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“ do 17.10.2012.godine, nakon čega slijedi njena postavka u Galeriji Narodnog univerziteta u Konjicu.

 

Historijsko područje – memorijalni kompleks Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine u  julu 2009. godine. Nacionalni spomenik se sastoji od prostora i objekata koji obilježavaju Bitku na Neretvi, i to: zgrada Muzeja, manifestacioni prostor sa otvorenom scenom i zborište na desnoj obali Neretve, ostaci mosta sa prilaznim pješačkim stazama na obje obale, stara lokomotiva „serija 73“ na desnoj obali i zgrada Bunkera na lijevoj obali Neretve.

 

(kraj)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: