početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 03.09.2012. godine

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji sa Muzejom Hercegovine Trebinje upriličila je izložbu nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ od 03.09. do 17.09. 2012. godine.

Otvaranje izložbe održalo se u ponedjeljak, 03.09.2012. godine u 19 sati.

 

Izložbu je otvorio gradonačelnik Trebinja Dobroslav Ćuk, direktorica Muzeja Hercegovine Trebinje Veseljka Salatić i predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Amra Hadžimuhamedović.

 

Izložba panoa nacionalnih spomenika organizira se u okviru kampanje „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ od 2003. godine.

U proteklih devet godina upriličene su brojne izložbe koje se sastoje od videoprezentacije i izložbenih panoa nacionalnih spomenika i ugroženih spomenika sa fotografijama i tekstom sa osnovnim informacijama o spomeniku.

Do sada je izložba „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ bila postavljena u sjedištu Svjetske banke u Washington-u, Barceloni, Istanbulu, Rimu i Pestumu, te Beogradu, ali i na području Bosne i Hercegovine: Banjoj Luci, Jajcu, Mostaru, Brčkom, Tuzli, Sarajevu, i svim općinama Unsko-sanskog kantona.

Tokom augusta 2012. godine, izložba panoa sa novim fotografijama bila je postavljena u Centru za kulturu u Mostaru, te je planirano da dalje bude postavljena i u drugim gradovima i općinama u BiH, uključujući Ljubuški, Zvornik, Srebrenicu, Bijeljinu, Prijedor, Livno, Tuzlu, Konjic, Blagaj, Stolac, Banja Luku, Novi Grad, Tomislavgrad, Neum, Foču, Travnik, Zenicu...  

Ovim aktivnostima, planirano je da se šira javnost upozna sa našom baštinom i kulturno-historijskim vrijednostima Bosne i Hercegovine, jer zaštita kulturnog naslijeđa predstavlja značajnu  metodu očuvanja stabilnog društva i bogatstva bosanskohercegovačkih različitosti.

Postavljanje ove izložbe ujedno je i poziv svim relevantnim institucijama, organizacijama i građanima u Bosni i Hercegovini na saradnju i ulaganje u rehabilitaciju oštećenih i ugroženih spomenika kako bilo omogućeno njihovo očuvanje za buduće naraštaje.

 

U proteklih deset godina, Komisija je donijela 806 odluka, od toga 679 odluka o proglašenju dobara nacionalnim spomenikom i 127 odluka kojima se utvrđuje da dobro ne ispunjava kriterijume za proglašenje.

(kraj)

 

 

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: