početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 19.07.2012. godine

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Predstavnici Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, Thomas Mesa, direktor  Ureda za odnose sa javnošću, Sunshine Ison, ataše za kulturu, i Elizabeta Delalić, saradnica za poslove u oblasti kulture i edukacije, posjetili su 18. 07 2012. godine Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Tom prilikom održan je sastanak čija je svrha redovito praćenje implementacije projekata zaštite kulturnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini koje provodi Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, a za koje američka administracija daje kontinuiranu podršku putem Specijalnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa.

 

Amra Hadžimuhamedović, predsjedavajuća Komisije, sa svojim saradnicima izvjestila je predstavnike Ambasade SAD u BiH o pojedinostima vezanim za provedbu aktualnih projekata restauracije: Jevrejskog groblja u Sarajevu, katoličke crkve Presvetog Trojstva i pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostoškog u Blagaju i Aladža džamije u Foči.

Predstavnici Američke ambasade u BiH i Komisije dogovorili su nastavak uspješne saradnje kroz realizaciju projekta restauracije mosta na Žepi, koji će implementirati Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika,  a financiranje će biti osigurano  putem Ambasade SAD-a u BiH iz  Specijalnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa Ministarstva vanjskih poslova SAD-a i Centra za kulturno naslijeđe Ministarstva obrazovanja i kulture SAD-a.

 

Podrška Vlade SAD-a zaštiti kulturnog naslijeđa i radu  Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika predstavlja, osim vidljivih rezultata na restauraciji kulturnih dobara, i doprinos procesu održivog mira u Bosni i Hercegovini.

Od 2000. godine kada je odlukom Kongresa SAD osnovan, iz  Specijalnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa osigurana je finacijska podrška za preko  700 projekata u više od 100 zemalja u svijetu, a Bosna i Heercegovina sa ukupno 18 projekata odobrenih do sada na 15 spomenika kulture, predstavlja jednu od zemalja koja je ostvarila najuspješniju saradnju i najčvršću kontinuiranu podršku iz tog fonda.

 

            Specijalni fond američkog ambasadora bio je i ostao najznačajniji donator sredstava za provedbu projekata Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, ali je svojim primjerom uticao na fondove drugih ambasada koje u posljednjih nekoliko godina aktivno učestvuju u provedbi projekata Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

 

(k r a j)

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: