početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 02.12.2011. godine

 

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je uz pomoć donacije Specijalnog fonda Ambasadora Sjedinjenih Američkih Država za očuvanje naslijeđa u iznosu od 70.500,00 $, počela sa implementacijom projekta restauracije srpske pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostroškog i katoličke crkve Presvetog Trojstva u Blagaju kod Mostara.

 

Uz donaciju, sredstva u iznosu od 25.000,00 KM za restauraciju srpske pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostroškog obezbijeđena su od vlasnika objekta: Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske, Srpske pravoslavne crkvene opštine Blagajske. Sufinansiranje je osigurano i iz sredstava Fonda za povratak u Bosni i Hercegovini, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Navedeno učešće je okvirno, a stvarna vrijednost će se utvrditi na temelju ugovora o građenju sa odabranim izvođačem radova.

 

Restauracija pravoslavne i katoličke crkve u Blagaju, koja bi se trebala finalizirati do septembra 2012. godine, podrazumijeva:

·         izvođenje radova konzervacije na objektu srpske pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostroškog s ciljem potpune konstruktivne obnove (rekonstrukcija nedostajućih elemenata i restauracija postojećih oštećenih struktura);

·         izvođenje radova malterisanja unutrašnjih i vanjskih fasada uz polaganje električnih instalacija na objektu katoličke crkve Presvetog Trojstva.

 

Izvođenje navedenih radova će direktno pomoći obnovu objekata srpske pravoslavne i katoličke crkve u Blagaju, i doprinijeti obnovi naslijeđa Blagaja i Bosne i Hercegovine koje ostaje generacijama mladih bez obzira na njihovu pripadnost određenoj religijskog ili etničkoj zajednici. Pored toga, restauracija i obnova pravoslavne i katoličke crkve doprinosi boljoj turističkoj prezentaciji i ponudi Blagaja, te time pomaže i njegovu ekonomiju.

 

U ovaj projekat su, pored Ambasade SAD-a u Sarajevu i nadležne službe zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, uključeni i:

·         vlasnik objekta srpske pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostroškog Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska, Srpska pravoslavna crkvena opština Blagajska, i

·         vlasnik objekta katoličke crkve Presvetog Trojstva Mostarsko-duvanjska biskupija, Župa Presvetog Trojstva.

 

Implementacija ovog projekta nastavak je uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i Ambasade SAD-a u BiH. Putem Specijalnog fonda Ambasadora SAD-a za očuvanje naslijeđa, podržani su brojni projekti, uključujući i konzervaciju i restauraciju glavne kapije i desetke starih nadgrobnih spomenika na Jevrejskom groblju u Sarajevu, čišćenje i registracija ostataka Ferhadija džamije u Banjoj Luci, čišćenje i zaštita od daljnjeg propadanja Crkve sv. Nikole u Trijebnju-Stolac, Crkve sv. Petra i Pavla u Ošanićima-Stolac, rehabilitacija Aladža džamije u Foči, most na Plandištu kod Sarajeva, Šeranića kuća u Banjoj Luci...

 

Naglašavamo da je i ovaj projekt obnove od izuzetnog značaja za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu i njen identitet, ali i sa aspekta implementacije Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

 

 

(k r a j)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: