početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Broj: 09-35.23-6/10-9

Sarajevo, 15.03.2010. godine

 

 

Poziv za medijsko praćenje Svečanog otvaranja Izložbe IRPP/SAAH

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika i Grad Sarajevo, pozivaju vas da medijski popratite Svečano otvaranje Izložbe „Integrisana rehabilitacija naslijeđa / procjena stanja graditeljskog i arheološkog naslijeđa (IRPP/SAAH)“ u srijedu, 17. marta 2010. godine u zgradi Vijećnice (Nacionalne i Univerzitetske biblioteke) u Sarajevu sa početkom u 19:00 sati.

Integrisana rehabilitacija naslijeđa – Procjena stanja graditeljskog i arheološkog naslijeđa (IRPP/SAAH) je zajednički projekat Vijeća Evrope i Evropske komisije koji se provodi od 2003. godine u sklopu Regionalnog programa kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu. Cilj projekta je približavanje zaštite i konzervacije naslijeđa u zemljama jugoistočne Evrope normama i standardima koji se primjenjuju u zemljama Evropske unije. Osiguranje adekvatnih mehanizama za zaštitu naslijeđa u zemljama jugoistočne Evrope predstavlja i doprinos očuvanju evropskog naslijeđa i identiteta Evrope.

Na  Izložbi će biti predstavljeni objekti i lokaliteti kulturnog naslijeđa iz regije jugoistočne Evrope, koje je Vijeće Evrope potvrdilo kao prioritete za rehabilitaciju i naslijeđe od značaja za izgradnju identiteta Evrope, utemeljenog na jedinstvu i poštivanju različitosti. „Naša kulturna različitost nas ujedinjuje“ je slogan Projekta i Izložbe.

Projekat je prerastao u „Ljubljanski proces“, čije su aktivnosti  usmjerene na mobiliziranje finansijskih sredstava za rehabilitaciju prioritetnih spomenika. Iz cijele regije jugoistočne Evrope, Vijeće Evrope je potvrdilo 26 objekata i lokaliteta kao prioritetne, konsolidirane projekte za rehabilitaciju. Za Bosnu i Hercegovinu konsolidirani projekti su: Vijećnica (Nacionalna i univerzitetska biblioteka) u Sarajevu; Helenistički grad Daorson u Ošanićima kod Stoca i Aladža džamija u Foči. Ljubljanski proces je već dao rezultate za Vijećnicu (Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku) u Sarajevu, za čije je radove rehabilitacije osiguran dio sredstava iz Pretpristupnih fondova Evropske unije.

Vijećnica (Nacionalna i Univerzitetska biblioteka) u Sarajevu, izgrađena 1892-1896. godine prema projektu Alexandra Witteka, je jedna od najreprezentativnijih građevina austrougraskog perioda i najvažniji primjer pseudo-maurskog manira u Bosni i Hercegovini. Bila je u funkciji gradske vijećnice i Bosanskog parlamenta od 1910. do 1949. godine od kada je služila kao nacionalna i univerzitetska biblioteka sve do 1992. godine, do granatiranja i uništenja svih fondova. Projektom je planirana restauracija objekta i stavljanje u administrativnu, edukativnu i kulturnu namjenu.

I nakon razaranja, Vijećnica je mjesto okupljanja i održavanja kulturnih manifestacija. Održavanje izložbe je i svojevrsno priznanje značaja koji Vijećnica (Nacionalna i Univerzitetska biblioteka) ima za kulturni identitet grada, Bosne i Hercegovine i Evrope i doprinosi promoviranju njene rehabilitacije kao prioritetnog projekta.

 

Izvršni dužnosnik Komisije

i Projekt koordinator IRPP/SAAH za BiH

 

Mirela Mulalić HandanENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: