početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 24.12.2008. godine

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST U VEZI NOMINACIJE JAJCA

ZA UPIS NA LISTU SVJETSKE BAŠTINE UNESCO-a

 

Povodom članka objavljenog u Večernjem listu za BiH dana 23.12.2008. godine sa naslovom “Propala nominacija Jajca za UNESCO-ovu baštinu” i netačnih informacija koje su sadržane u njemu, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u cilju tačnog informiranja javnosti daje sljedeće obavještenje:

 1. Do danas ne postoji zvaničan stav niti zvanična odluka ICOMOS-a vezana za kandidaturu Jajca za upis na Listu svjetske baštine.
 2. Odluku o upisu nekog dobra na Listu svjetske baštine ne donosi ICOMOS nego Komitet za svjetsku baštinu, koji zasjeda jedanput godišnje.
 3. Komitet za svjetsku baštinu može donijeti četiri vrste odluka:
  1. Odluka da se neko dobro proglasi, odnosno da se dobro upisuje na Listu svjetske baštine;
  2. Odluka da se proglašenje prolongira za godinu dana, i kada se od zemlje koja kandidira dobro, traže manje dopune nominacijskog dokumenta;
  3. Odluka da se proglašenje dobra prolongira za jedan cijeli ciklus, kada je neophodno izvršiti značajnije dopune nominacijskog dokumenta - poput izrade regulacionih planova i sl.;
  4. Odluka da se odbije kandidatura dobra i njegov upis na Listu svjetske baštine.

 

Mišljenje ICOMOS-a, kao savjetodavnog tijela Komiteta za svjetsku baštinu, predstavlja jedan dio evaluacijskog postupka koji traje jedan ciklus (1,5 godinu) gdje ICOMOS surađuje sa zemljom koja kandidira dobro i sa Komitetom za svjetsku baštinu.

U toku postupka ICOMOS daje preporuke zemlji koja kandidira dobro i sugerira šta je eventualno moguće učiniti do sjednice Komiteta na kojoj se nominacija razmatra.

Mišljenje ICOMOS-a, prema uobičajenoj proceduri, treba biti dostavljeno državi koja je kandidirala dobro do 30. januara u godini u kojoj se održava sjednica Komiteta za svjetsku baštinu, tako da će država Bosna i Hercegovina dobiti ovo mišljenje u januaru 2009. godine.

Mišljenje ICOMOS-a biti će od pomoći da nominacijski dosije za historijsko područje Jajca, bude eventualno dopunjen ili dorađen do sjednice Komiteta za svjetsku baštinu.

Naglašavamo da ICOMOS daje mišljenje koje nije obavezujuće.

Odluke o upisu dobra na Listu svjetske baštine se donose na sjednicama Komiteta  za svjetsku baštinu koje se odžavaju jednom godišnje i to koncem juna ili početkom jula (naredna, 33. sjednica Komiteta za svjetsku baštinu, održat će se od 22. juna do 30. jula 2009. godine u Sevilji, Španija).ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: