početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

 

Održavanje izložbe i 21. sjednice Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u Istanbulu

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, u sklopu svoje kampanje za zaštitu ugroženih spomenika i upoznavanja javnosti sa radom Komisije i kulturno-historijskim spomenicima BiH, na poziv Međunarodne unije arhitekata iz Istanbula, održat će izložbu u periodu od 30. juna do 11. jula 2005. godine, u Istanbulu.

Izložba će biti održana u sklopu XXII Svjetskog kongresa arhitekture. Tom prilikom, međunarodna javnost upoznat će se sa bosansko-hercegovačkim naslijeđem kroz izložbu «Kulturno pamćenje – blago koje nestaje». Izložbeni materijal sačinjava: 60 panoa, video prezentacija ugroženih spomenika, katalog, kao i drugi promotivni materijal. Na izložbenim panoima predstvljeni su najugroženiji kao i pojedini nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine.

Ovo je samo jedan dio multimedijalne prezentacije Komisije, koji je kao što je poznato, bio više puta prezentovan bosansko-hercegovačkoj i svjetskoj javnosti. Izložba «Kulturno pamćenje – blago koje nestaje» do sada je bila predstavljena u brojnim gradovima naše zemlje, ali i inostranstvu: u sjedištu Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, u sklopu UN Habitat konferencije u Barceloni, u Italiji, Beogradu...

U istom periodu, tokom predstavljanja izložbe, u Istanbulu će biti održana i 21. sjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, na kojoj će biti razmatrani prijedlozi odluka o 30 dobara, za proglašenje nacionalnim spomenikom.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Turskoj razvojnoj agenciji – TICA, te Generalnom konzulatu Bosne i Hercegovine u Istanbulu na osiguravanju uslova - tehničkoj i finansijskoj pomoći, za održavanje izložbe i 21. sjednice Komisije u Istanbulu.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: