početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

 

Finansiranje projekata iz Fonda američkog ambasadora

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je, kao što je javnost već imala priliku da bude informirana, kandidovala 6 projekata Američkoj ambasadi, za hitne mjere intervencije.

Kako su nas obavijestili iz Ureda za javne poslove Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, prihvaćena je kandidatura 2 projekta, koji će u toku 2006. godine biti finansirani iz Fonda američkog ambasadora, u iznosu od 48 000$.

Fond američkog ambasadora finansira zaštitu kulturnog naslijeđa u manje razvijenim zemljama širom svijeta i to kroz zaštitu historijskih područja, rukopisa, muzejskih kolekcija i tradicionalnih formi muzike, plesa i jezika.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika sklopit će ugovor o implementaciji navedenih projekata.

Podrška koju Sjedinjene Američke Države pružaju zaštiti bosansko-hercegovačkog naslijeđa kroz Fond američkog ambasadora ima višestruki značaj. Na taj se način podiže svijest o vrijednosti naslijeđa Bosne i Hercegovine, ali i potvrđuje značaj Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kao državne institucije.

O rezultatima ove i svih budućih aktivnosti, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika informisat će javnost na nekoj od sljedećih press konferencija.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: