početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

NEKROPOLA STEĆAKA RADIMLJA KOD STOCA

 

            Predsjednik Općinskog vijeća Općine Stolac proslijedio je pismenu obavijest Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika da lica čiji je identitet moguće utvrditi izvode radove betoniranja objekta u sklopu zaštićenog područja nacionalnog spomenika Radimlja.

            Historijsko područje – nekropola stećaka Radimlja proglašena je nacionalnim spomenikom odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, broj: 01-275/02 od 5. novembra 2002. godine («Službeni glasnik BiH», broj 40/02).

            Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je u toku sjednice razmatrala navedeni dopis Predsjednika Općinskog vijeća i zaključila da su bilo kakvi radovi u sklopu historijskog područja Radimlja i u zaštitnom pojasu navedenog područja, osim konzervacije i prezentacije područja na osnovi odobrenja nadležnog Federalnog ministarstva, suprotni odluci Komisije i odredbama Aneksa 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Radovi koji se odvijaju su nezakoniti, predstavljaju kršenje mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu  i mogu biti kvalificirani kao krivično djelo u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH.

            U vezi sa navedenim, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je, sukladno svojim nadležnostima, proslijedila dopis Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnom ministarstvu prostornog uređenja i okoliša, Uredu Visokog predstavnika u Sarajevu, Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog Kantona, Općinskom tužilaštvu Stolac da neodložno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti kako bi počinitelji tog krivičnog djela bili spriječeni u njegovom daljem provođenju, sankcionirani i kako bi prostor nacionalnog spomenika bio zaštićen.

            Ističemo da je građenje u historijskom području Radimlja samo nastavak kontinuiranih aktivnosti na kršenju i nepoštivanju zakona i Aneksa 8. u Općini Stolac i ponavljamo da svako oklijevanje na provedbi zakona znači ohrabrenje za njegove kršitelje i korak nazad u uspostavi mira u Bosni i Hercegovini.

            Insistirajući na provedbi Aneksa 8. Općeg okvirnog sporazuma na mir u Bosni i Hercegovini, Komisija naglašava da je Vlada Bosne i Hercegovine, sukladno članu 5, stav 5. Aneksa 8. obavezna osigurati potrebne pravne, tehničke, znanstvene, administrativne, financijske i druge mjere potrebne za provedbu Aneksa 8. Komisija insistira da Vlada Federacije neodložno pristupi utvrđivanju načina provođenja tih mjera  i da zaduži nadležne organe, prije svega one zadužene za sigurnost i unutarnje poslove, da spriječe ugrožavanje i uništavanje nacionalnih spomenika. Isto očekujemo od općinskog javnog tužioca. Očekujemo, također, da će Ured visokog predstavnika, u skladu sa svojom osnovnom misijom, osigurati uvjete za provedbu civilnog dijela mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu u Općini Stolac. 

 

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: