početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

EX.PO AUS projekat - KICK-OFF MEETING

Dubrovnik, 18.-19. decembra 2012.

 

Uspješno je završen inicijalni Kick-out meeting povodom početka EX.PO AUS projekta u kongresnoj dvorani Hotela Rixos Libertas u Dubrovniku. Predstavnik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika bio je Adi Ćorović, saradnik za historijske građevine.

Svi akteri i organizatori projekta iz Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Grčke, Albanije su se međusobno upoznali, a Luciano Natalini iz firme organizatora EUROPAINFORM je pojasnio značaj projekta, te izložio vremenske okvire i zadatke pojedinih učesnika. Biserka Simatović, kao predstavnica Grada Dubrovnika je pojasnila sopstvenu ulogu Leader partnera i odnos sa Final Beneficary partnerima, u koje spade i BiH, odnosno predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Dragocjeno je bilo prenošenje iskusnijih učesnika u projektu (Sandra Ilić – Istra). Simona Knežević iz Slovenije je izvršila prezentaciju MIS programa za on - line unošenje svih vrsta izvještaja.

Pojašnjeno je da BiH, odnosno Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, pored zadatka sinhroniziranja održivog projekta mlinica u Hercegovini (WP 5, 6, 7 – Realisation of Pilot projects. Responsible: Municipality of Alberobello, Italy. Početak aktivnosti 02.2013., kraj aktivnosti 12.2014.) ima još 2 zadatka, od kojih će jedan sinhronizirati (tema zadatka je vernakularna arhitektura), a partneri će biti predstavnici Albanije i Istre, s tim da će grad Ravenna vršiti generalnu sinhronizaciju aktivnosti (WP 4 – Cross Border improwement of knowledge specialization, techics and technologies; Responsible: Municipality of Ravenna, početak aktivnosti 06.2013., završetak aktivnosti 07.2015.); Pored toga, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH učestvuje u radu WP 3 – Cross Border Sustainable Management of the Adriatic UNESCO Sites, Responsible: Center for Conservation and Archeology of Montenegro, početak aktivnosti 10.2012., kraj aktivnosti 05.2013.).

Utrošak sredstava Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika je predviđen i za WP2 – Communication and dissemination; Responsible: Region of Istria (Deadline of the project 06.2013). S obzirom da je sinhronizator aktivnosti Regija Istra, čeka se pojašnjenje na koji način će Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika učestvovati u projektu; Isto tako, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika ima planirana sredstva i za WP 8 – Joint cultural tourism valorization of the UNESCO sites of the Adriatic Sea – Responsible: City of Dubrovnik. Kao i u slučaju WP2, čeka se pojašnjenje Grada Dubrovnika na koji način će Komisije za očiuvanje nacionalnih spomenika učestvovati u projektu.

 

Spisak svih predviđenih aktivnosti:

WP 1 – Management of the project (09.2012. – 08.2015.)

WP2 – Communication and dissemination; Responsible: Region of Istria (Deadline of the project 06.2013)

WP 3 – Cross Border Sustainable Management of the Adriatic UNESCO Sites, Responsible: Center for Conservation and Archeology of Montenegro, početak aktivnosti 10.2012., kraj aktivnosti 05.2013.)

WP 4 – Cross Border improwement of knowledge specialization, techics and technologies; Responsible: Municipality of Ravenna, početak aktivnosti 06.2013., završetak aktivnosti 07.2015.

WP 5, 6, 7 – Realisation of Pilot projects. Responsible: Municipality of Alberobello, Italy. Početak aktivnosti 02.2013., kraj aktivnosti 12.2014.

WP 8 – Joint cultural tourism valorization of the UNESCO sites of the Adriatic Sea – Responsible: City of Dubrovnik (05.2014. – 06.2015.)

 

Dogovoreno je da se intenzivira komunikacija u cilju početka odvijanja aktivnosti i uskoro odredi tim koji će učestvovati u projektu. Načelno je preporučeno da se eventualno dogovori radni sastanak u Sarajevu početkom 2013 godine sa predstavnicom Regije Istra Sandrom Ilić (možda i sa Simonom Knežević Vernon) u vezi WP2 odnosno WP4. To bi bila prilika da partneri sa višegodišnjim, odnosno decenijskim iskustvom na takvoj vrsti projekta pomognu u savladavanju složenih administrativnih procedura partnerima koji prvi put učestvuju u IPA Adriatic projektima. Uspostavljena je komunikacija između svih partnera koji učestvuju u pojedinim fazama projekta, i to je ocijenjeno kao najznačajniji rezultat Kick-out meetinga.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: