početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

REGIONALNA KONFERENCIJA O NEMATERIJALNOJ KULTURNOJ BAŠTINI „POVEZIVANJA“

Od 26.do 28.03.2012., Priština

U periodu 26. – 28.03.2012. godine u Prištini je održana regionalna konferencija o nematerijalnoj kulturnoj baštini na temu uloge interkulturalnog dijaloga i pristupa u zaštiti i prenošenju nematerijalne kulturne baštine na buduće generacije. Sastanku su prisustvovali predstavnici zemalja regiona, Vijeća Evrope, Ureda Vijeća Evrope u Prištini, Ureda JP-EU/CoE podrška promociji kulturnih raznolikosti (PCDK), institucija za kulturno naslijeđe, te nevladinih organizacija. Bosnu i Hercegovinu su, predstavljali Mirzah Fočo i Tarik Jazvin. Trodnevna konferencija je organizovana uz pomoć Vijeća Evrope.

Predstavnici zemalja regiona su prezentirali načine zaštite i promocije nematerijalne kulturne baštine, a u svrhu prenošenja svojih iskustava učesnicima konferencije. Tokom diskusija i tematskih okruglih stolova lokalnim ekspertima je ukazano na smjernice očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Predstavnici Vijeća Evrope su istakli važnost uloge kulturne raznolikosti ovih prostora, te napomenuli na značaj Konvencije Vijeća Evrope o vrijednosti kuturne baštine za društvo (Faro) i UNESCO Konvencije o zaštiti nemtaerijalne kulturne baštine, a predstavnici PCDK-a su prezentirali svoj doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

Predstavnici Bosne i Hercegovine Mirzah Fočo i Tarik Jazvin su učestvovali u diskusijama, te prenijeli svoja iskustva u očuvanju kulturnog naslijeđa. Sudjelovali su u radu kao moderatori svojih grupa, na osnovu čega su doneseni zaključci i preporuke konferencije.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: