početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

13. seminar “Arhivi, Knjižnice, Muzeji – Mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture - Povratak u budućnost: osveta standarda“

Hrvatska, Rovinj, od 15. do 27.11. 2009.

 

U periodu od 15. do 27.11. 2009. godine u Rovinju je održan 13 seminar Arhivi, Knjižnice, Muzeji – Mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture „Povratak u budućnost: osveta standarda“. Seminar su organizovali Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko muzejsko društvo i Hrvatsko arhivističko društvo. Na seminaru su bili prisutni predstavnici Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Predstavnica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika je bila Almedina Salihagić, dokumentarista Komisije.

Trodnevni program ovog seminara obuhvatao je raznolike teme iz oblasti bibliotečke i informacijske znanosti. Kroz predavanja, diskusije i posterska izlaganja iznijeta su ražličita iskustva u radu na digitalizaciji građe, izradi standarda, saradnji sličnih ustanova, izradi kataložnog pravilnika, izradi arhivskih normi, obradi i pohrani dokumentacijskih fotografija i dr. Naglašena je potreba da zemlje u regiji usklade svoje bibliotečke, arhivske i muzejske standarde sa evropskim standardima i  preporukama IFLE. Na taj način stekli bi se uslovi da se digitalizovana građe (nakon prikupljanja kritične mase) iz ovih zemalja kao kulturno naslijeđe nađe na Europeani. To je globalni evropski centar u kom se evidentira (posisuje) digitalizovana građa iz pojedinih zemalja a zajedno čine naslijeđe Evropske Unije. Stvara se veliki digitalni informacijski prostor, a građa istovremeno ostaje u svojim matičnim državama te se omogućava digitalna veza sa ustanovama koje čuvaju građu.

Cijeli trodnevni rad bio je izuzetno sadržajan i ukazao je na niz problema i poteškoća koje općenito prate rad u ovakvim ustanovama. Posebno se to odnosi na razvoj strategija u ovoj oblasti, problem preklapanja digitalizovane građe, usklađivana standarda, problem opremljenosti ustanova, nedostatak ljudskih resursa i dr. Uočen je različit napredak u ovoj oblasti zemalja u regiji. 

Značajna je bila tema o ARHINETU Hrvatske u sklopu kojeg se govorilo o „Novim međunarodnim normama za opis ustanova s arhivskom građom (ISDIAH)“ i „Općoj  međunarodnoj normi za opis arhivskog gradiva (ISAD (G) )“, što je veoma značajno za Komisiju jer ona predstavlja instituciju koja svojim radom stvara arhivsku građu a ujedno i posjeduje arhivsku građu.

U kontaktu sa kolegama iz Hrvatske i Slovenije vršena je razmjena iskustava u radu na digitalizaciji građe, saradnji baštinskih ustanova i sl. Tokom slobodne diskusije predstavnica Komisije je ukratko predstavila rad i aktivnosti Biblioteke i dokumentacionog centra Komisije.

             ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: