početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

  

33. sjednica Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a

Sevilla od 22. do 30.06.2009. godine

 

Delegaciju Bosne i Hercegovine na 33. sjednici Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a u Sevilli su sačinjavali Dubravko Lovrenović, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Almir Šahović, ambasador BiH u Francuskoj i Biljana Gutić – Bjelica, sekretar Komisije za odnose BiH sa UNESCO-m.

Od obimnog dnevnog reda ove sjednice za Bosnu i Hercegovinu najznačajnija je bila točka 7B – Stanje konzervacije dobara upisanih na Listu svjetske baštine: Područje Starog mosta u Mostaru.

U pisanom materijalu dostavljenom sudionicima sjednice Komitet za svjetsku baštinu iznio je u glavnim crtama genezu problema vezanog za izgradnju hotela Ruža u buffer zoni kulturnog dobra uvrštenog na Listu svjetske baštine kao i pitanje monitoringa pukotina identificiranih na površini Starog mosta.

Između ostalog, u Izvještaju Komiteta za svjetsku baštinu naglašen je napredak ostvaren na temelju misije eksperata ICOMOSA i ICCROMA koji su boravili u Mostaru od 11. do 18.10.2008. godine s ciljem iznalaženja rješenja u integriranju hotela Ruža u postojeći arhitektonski volumen gradskog tkiva. Prezentiran je zaključak ove misije da vanjski elementi hotela trebaju biti redizajnirani dok bi sadašnja visina objekta ostala neizmjenjena.

Komitet za svjetsku baštinu prihvatio je ponuđeni prijedlog ekspertne misije i u svome zaključku naglasio potrebu da država BiH do 1.02.2010. ovoj instituciji dostavi novi projekt fasade hotela Ruža koji bi omogućio da univerzalna vrijednost Starog mosta bude adekvatno zaštićena. Ovaj projekt redizajna fasade bit će razmatran na 34. sjednici Komiteta 2010. godine.

Kada je riječ o pukotinama uočenim na površini Starog mosta Komitet sugerira daljnji proces monitoringa u cilju osiguranja strukturalne stabilnosti mosta.

     ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: