početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

„Razvoj kulturnog turizma: mađarska iskustva“

Mađarska, od 10. do 20.05.2009. godine

 

Studijsku posjetu Mađarskoj je organizovala HUN-IDA (Mađarsko-međunarodna razvojna agencija) na temu; “Razvoj kulturnog turizma: mađarska iskustva“. Cilj putovanja je bio upoznavanje sa položajem sektora kulture, kulturne baštine, kulturnog turizma te funkcionisanje zakonodavstva u jednoj od novijih članica EU – njihove pozitivne i negativne strane. 

Delagaciju Bosne i Hercegovine činilo je 26 predstavnika različitih institucija i kulturnih ustanova iz Bosne i Hercegovine, kao i 4 predstavnika MDG-F ureda Ujedinjenih Nacija (program Kultura za razvoj). Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika je predstavljao Zijad Halilović, stručni saradnik za arheologiju. Tokom desetodnevne posjete učesnici su imali sastanke u Pečuhu (gradu koji će 2010. godine biti evropski grad kulture), Budimpešti, Egeru i Miškolcu.

Sastanci su bili organizirani sa predstavnicima općina, predstavnicima ministarstava različitih nivoa vlasti u Mađarskoj, kao i predstavnicima kulturnih ustanova (centri za kulturu, kuća baštine, muzeji, Kolibri - pozorište  mladih, Romano Teatro, itd.). Učesnici su obišli i regionalni centar za eko-turizam, te selo Hollókő koje je pod zaštitom UNESCO-a.

 

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: