početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Osmi godišnji sastanak Evropske mreže naslijeđa HEREIN

Chaumont-sur-Loire, Francuska, od 25.09. do 26.09.2008. godine

 

U periodu od 25.09. do 26.09.2008. godine održan je Osmi godišnji sastanak nacionalnih korespondenata Evropske mreže naslijeđa -HEREIN u Chaumont-sur-Loire (Francuska), kojem je kao predstavnik Bosne i Hercegovine prisustvovao Dino Zulumović, dokumentarista Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Na sastanku su prezentovani rezultati dosadašnjeg rada mreže, perspektive i vizije za naredni period te izgled novog upitnika – drafta znazvanog HEREIN 3.

Program HEREIN-a se sastojao iz  dva  dijela - prezentacija i radionica.

Prezentacije su bile usmjerene ka mogućnosti prikupljanja podataka  iz sfere pejzažnog naslijeđa (Landscape Heritage) odnosno institucionalizacije ovog dijela kulturnog naslijeđa kroz HEREIN projekt kao rezultat potpune primjene konvencije Vijeća Evrope  iz Firence. Predstavljeni su rezultati  i primjene ove konvencije u Engleskoj, Poljskoj, Estoniji i Portugalu. Većina prezentacija se odnosila na zaštitu vrtova, parkova ili drugih određenih formi pejzažnog naslijeđa.

Radionice su se odnosile na pronalaženje boljeg, efikasnijeg i bržeg načina unosa podataka (što ulazi u sferu informatičkih znanosti) kao prijedlozi za novi izgled i sadržaj upitnika – drafta za HEREIN 3.

Posljednji dan se koristio za primjedbe nacionalnih korespondenata o samom projektu HEREIN.

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: