početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Restauracija objekata od kulturno-historijskog značaja, restauratorski kamp

Đirokastra, Albanija; 09.-26. septembar 2008.

 

ORGANIZATOR: CHWB, Švedska

UČESNICI: predstavnici: Albanije, Bosne i Hercegovine,  Srbije, Makedonije, Kosova, Bugarske, Švedske i Norveške

 

Osnovna aktivnost restauratorskog kampa, koji je od 9. do 26. septembra 2008. godine u Đirokastri (Albanija) u organizaciji švedske organizacije CHWB, je bila analiza, snimanje i davanje smjernica projekta restauracije za izabrane stambene objekte u historijskoj jezgri Đirokastre. Jedan od predavača na kampu bila je Amra Hadžimuhamedović, član Komisije, sa predavanjem na temu rekonstrukcija u postratnom periodu na Zapadnom Balkanu. Adi Ćorović, stručni saradnik za spomenike graditeljskog naslijeđa, je sudjelovao u radu restauratorskog kampa kao jedan od predstavnika Bosne i Hercegovine.

Restauratorski kamp je uključivao praktične djelatnosti na samom terenu, ali i teoretske aktivnosti, u koje spadaju predavanja profesora Emina Rize o kulturnom naslijeđu Đirokastre i o tipologiji tradicionalnih stambenih kuća u Albaniji. Andreas Heymowsky i Dick Sandberg su održali predavanje o metodama mjerenja i snimanja, Andreas Heymowsky je održao predavanje o metodama, teoriji i praksi restauracije u Švedskoj.

Na osnovu ovih praktičnih i teoretskih saznanja organizovana je analiza i snimanje unaprijed određenih historijskih objekata Đirokastre, čija se historijska jezgra, formirana tokom osmanskog perioda, nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Krajnji rezultat ovih aktivnosti je detaljna analiza i snimak objekata, odnosno područja sa projektantskim smjernicama. Ovaj materijal će biti osnova skandinavskim polaznicima postdiplomskog studija organizovanog na „Royal University College of Fine Art, Dep. of Architectural Conservation“ iz Štokholma, za izradu konačnog projekta restauracije. Održan je čitav niz popratnih predavanja bliskih temi i ciljevima kampa, a razmijenjena su profesionalna i druga iskustva između predstavnika zemalja Zapadnog Balkana i Skandinavije. Rad svih grupa je bio prezentovan u Đirokastri, na finalnoj prezentaciji.

Rad kampa je pratila lokalna televizijska stanica, a gradonačelnik Đirokastre je organizovao prijem za sve učesnike kampa, i zahvalio na pomoći u obnovi grada koji u zadnje vrijeme pokazuje negativnu tendenciju razvoja, gdje se nedovoljna pažnja posvećuje zaštiti historijske jezgre.

Švedski organizatori su odali priznanje učesnicima iz zemalja Zapadnog Balkana za doprinos uspješnom radu kampa.

 

 

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: