početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

 

Međunarodni festival razmjene znanja diplomanata i stručnjaka sa iskustvom

Firenza, od 14. do 19. novembra 2008. godine

 

Međunarodni festival razmjene znanja diplomanata i stručnjaka sa iskustvom je događaj koji je započeo kao neka vrsta inicijative Biancho fondacije uz podršku ICCROM-a. Za učešće na festivalu zainteresirano je i Vijeće Evrope, kao i mnogo univerziteta.

Član Komisije Amra Hadžimuhamedović je na festivalu predsjedavala radionici o uništavanju i rekonstrukciji u historijskim gradovima. Radionica je bila jako dobro posjećena. Interesantna je bila prezentacija iskustva Firence u rekonstrukciji nakon rata i zaključak je bio da se održi globalna konferencija o fenomenu uništavanja i rekonstrukcije gradova, koju će vjerovatno organizirati ista fondacija.

Obzirom da je ovaj festival namijenjen mladim ljudima koji su tek završili studij historije umjetnosti, umjetničkog dizajna ili arhitekture, sastavni dio festivala čini prezentacija njihovih diplomskih radova. Mejra Zejnilagić, pripravnica u Sekretarijatu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika je, među stotinama drugih diplomanata, izabrana u grupu od 10 najboljih diplomanata koja je dobila priliku da prezentira svoj diplomski rad.

ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: