početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Svečano uručenje dokumentacije vlasnicima objekata obnovljenih iz fonda američkog i njemačkog ambasadora  

 

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 4. februara 2008. godine, obilježen je završetak aktivnosti na određenim fazama projekata koji se odnose na restauraciju ili zaštitu od daljeg propadanja vjerskih objekata oštećenih u razdoblju od 1992. do 1996. godine.

Amra Hadžimuhamedović, predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine; Michael Schmunk, Ambasador SR Njemačke u BiH; i Kimberley Murphy, ataše za kulturu i obrazovanje ambasade SAD u BiH; uručili su predstavnicima Islamske zajednice u BiH i Pravoslavne crkve u BiH, kao vlasnicima objekata, dokumentaciju koja je nastala tokom realizacije obnove pet objekata kulturne baštine koji se finansiraju putem ambasada Njemačke i SAD u Bosni i Hercegovini.

Izvještaji i dokumentacija uručeni su za projekte rekonstrukcije, restauracije i konzervacije manastirske crkve Svetog trojstva u Vozućoj, općina Zavidovići; zaštite crkve svetog Nikole u Trijebnju, općina Stolac; zaštite džamije i medrese Mehmed-paše Kukavice i Aladža džamije u Foči; te evidentiranje fragmenata Ferhadija džamija u Banjoj Luci.

Predstavnici navedenih vjerskih zajednica obavezali su se da će pristupiti sanaciji objekata po utvrđenim kriterijima Komisije.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: