početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Pilot projekat lokalnog razvoja Arheološko prirodni park Donja Dolina Bardača

Srbac, Gradiška, 19. i 20. maj 2008. godine

            Eksperti Savjeta Evrope, Anne Pisot, Franco Migliorini i Santiago Fernandez Munoz, obavili su 19. i 20. maja na području opština Srbac i Gradiška, drugu misiju u vezi sa Pilot projektom lokalnog razvoja Arheološko prirodni park Donja Dolina Bardača.

            Eksperti su 19. maja obišli nekoliko lokaliteta na pilot teritoriji: arheološki lokalitet Donja Dolina, prirodno močvarno područje Bardača, ekološki kamp Lepenica i arheološki lokalitet Kijevci. U obilasku lokaliteta pored eksperata Savjeta Evrope i projekt koordinatora Ljiljane Ševo (člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH), učestvovali su i arheolog Milan Đurđević i direktorica Turističke organizacije Srbac, Danka Kojić.

            U prostorijama opštine Gradiška održan je sastanak eksperata sa predstavnicima lokalnih vlasti opština Srbac i Gradiška, te predstavnicima nevladinih, turističkih, omladinskih organizacija i razvojnih agencija ove dvije opštine. U diskusiji koja je uslijedila naglašeno je da metodologija i aktivnosti planirane Projektnim zadatkom Pilot projekta lokalnog razvoja mogu da doprinesu uključivanju kulturnog i prirodnog nasljeđa u razvojne procese i poboljšanju uslova života lokalnog stanovništva u smislu ispitivanja inovativnog pristupa uključujući domaće ljudske resurse za izradu i upravljanje dugoročnim razvojnim projektom teritorije, poboljšanja i razvoja kapaciteta za održivo upravljanje zainteresovanim stranama na teritoriji. Ukazano je i na regionalni karakter Pilot projekta.

U prostorijama Ministarstva trgovine i turizma u Vladi RS, 20. maja održan je sastanak eksperata Savjeta Evrope sa predstavnicima Međuministarske komisije, glavnim pregovaračem Bosne i Hercegovine sa Evropskom Unijom, i predsjednikom Upravnog odbora Pilot projekta. Na sastanku su eksperti izložili svoje opservacije o dosadašnjem progresu Projekta. Istaknuto je da je neophodno u što kraćem roku , do kraja maja 2008. godine, pristupiti potpisivanju Memoranduma o razumijevanju, koji će kao ugovor između Međuministarske komisije, načelnika opština Gradiška i Srbac, i Savjeta Evrope potvrditi opredjeljenje svih potpisnika za dalje zalaganje i obezbjeđenje uslova za sprovođenje aktivnosti u okviru Pilot projekta lokalnog razvoja.

Zemlje regiona u kojima se realizuje Pilot projekat lokalnog razvoja treba do kraja maja da proslijede pismo potvrde o volji Bosne i Hercegovine da koristi predloženi REVEAL budžet u visini od 100 000 evra u svrhu sprovođenja Pilot projekta, a u okviru IPA fondova. Predstavnik Direkcije za evropske integracije u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, Mustafa Šahinović, detaljno je predočio mogućnosti korišćenja IPA fondova i obavijestio prisutne da će nakon konsultacija sa članom Upravnog odbora projekta, Darijom Ramljak, i direktorom Direkcije za evropske integracije u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, Osmanom Topčagićem, proslijediti obavještenja o mogućnosti potpisivanja pisma potvrde.

Nakon sastanka u Vladi RS eksperti Savjeta Evrope obišli su i crkvu brvnaru u selu Romanovci.

Eksperti Savjeta Evrope su tokom zaključnih razgovora sa projekt koordinatorom iskazali zadovoljstvo dosadašnjim progresom Pilot projekta, kao i uvidom u stanje i potencijale kulturno – istorijskih i prirodnih lokaliteta koje su tokom misije obišli na pilot teritoriji.

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: