početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

 

Projekt ARCHEOSITES

 

            ARCHEOSITES- spAtial integRated enhanCement of arcHaEOlogical SITES je naziv projekta koji aplicira za pomoć u okviru CADSES interreg III B programa. To je projekt koji će biti predložen nadležnoj organizaciji za operativni program CADSES-Central Adriatic Danubian and South-Estern European Space s ciljem kofinansiranja od Evropske zajednice u okviru Interreg III B inicijative.

            Glavni cilj projekta su  promocija i predstavljanje  difuzije integriranih pristupa unutar politike za uvećanje kulturnog naslijeđa prostora CADSES-a, te u okviru toga ostvarivanje  veza između arheoloških resursa i teritorija, odnosno između njih i lokalne ekonomije.

            Projekt su pokrenuli italijanski regionalni i lokalni akteri (pokrajine Molise i Marche, općina Terni) s ciljem povećanja znanja o iskoristivosti, te načinu upravljanja  arheološkim nalazištima. Te ciljeve moguće je postići  razmjenom iskustava i korištenjem uspješnih internacionalnih kooperativnih aktivnosti koje su ostvarile italijanske institucije Federculture i Mediterranean Institute.

            Nosioci projekta su države članice Evropske unije - Italija i Njemačka. Lider projekta su predstavnici italijanske pokrajine Molise, a na izradi i razvoju projekta radile su institucije  Federculture i Mediterranean Institute. Osim Bosne i Hercegovine, kao države koje nisu članice Evropske unije  u realizaciji projekta učestvuju Slovenija, Srbija i Crna Gora i Rumunija.

            Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika  u 2003. godini potvrdila je   učešće u projektu ARCHEOSITES, kandidirajući projekt Historijsko područje - Stari grad Stolac. U junu 2003. godine projekt ARCHEOSITES je predat na drugi poziv programa Evropske unije, Interreg IIIB program CADSES.

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: