početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

 

I sjednica Naučnog komiteta projekta Archeosite

14. februar 2005., Rim

 

            Na sjednici Naučnog komiteta projekta Archeosite Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika je predstavljala  Lidija FEKEŽA, stručni saradnik za arheologiju.

            Na sastnaku se najviše diskutovalo o temi WP 1 Razvoj integralnog teritorijalnog poboljšanja strategije za CASADES arheološke lokalitete. 

            Dogovoreno je:

-         da će se 15. marta održati drugo zasjedanje Naučnog komiteta u Rimu

-         da svaki član Komiteta pripremi PRIJEDLOG O PREDMETU NAŠEG DOPRINOSA ZAJEDNIČKOJ STUDIJI prema UPUTAMA  ZA IZRADU STUDIJE koje je dobio na samoj sjednici.

-         Na insistiranje učesnika iz Rumunije, Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine dogovoreno je da svaki učesnik iz ove tri zemlje obradi gore postavljenu temu prema postojećoj situaciji u njegovoj zemlji, koja se ne uklapa u sve standarde zemalja Evropske unije, prema čijim je mogućnostima i zakonima koncipiran projekat Archeosite.

-         Pošto je rok za završetak projekta kraj 2005.,  a sada je bio I sastanak Naučnog komiteta, čiji članovi moraju intenzivno uzeti učešća u izradi integralne studije, intenziviran je raspored sjednica ovog Komiteta i izrade same studije.

 

 

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: