početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Svečanosti dodjele nagrade za mir Felix Houphouët-Boigny

Pariz, 21. 09. 2004.

 

            Na poziv UNESCO-a i gospodina Mustafe ef. Cerića kao jednog od laureata, sukladno odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine usvojenoj na 16. sjednici, kao predstavnik i tada predsjedavajući Komisije, Dubravko Lovrenović je prisustvovao ceremoniji dodjele nagrade za mir Felix Houphouët-Boigny održanoj u sjedištu UNESCO-a u Parizu. Uz kardinala Rogera Etchegaraya ovu prestižnu nagradu za doprinos izgradnji međuvjerskog dijaloga, tolerancije i mira za godinu 2003. primio je dr. Mustafa Cerić – reisul-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

            Uz prisustvo brojnih francuskih i inozemnih uglednika, predstavnika vjerskih zajednica i članova diplomatskog kora akreditiranih u Francuskoj nagradu je uručio predsjednik UNESCO-a gospodin Macura.

            Nakon svečanosti, tokom press konferencije, gospodin Cerić zahvalio se predstavniku Komisije na odzivu i naglasio pozitivnu ulogu Komisije u obnovi i očuvanju spomeničkog blaga Bosne i Hercegovine. Po dolasku u Sarajevo, na njegov poziv, imao sam susret s gospodinom Cerićem na kojem je razgovarano o daljnjim planovima Komisije i ukupnoj suradnji s Islamskom vjerskom zajednicom. Gospodin Cerić i tom je prilikom biranim riječima govorio o Komisiji izrazivši nadu da će ova državna institucija svojim principijelnim stavom i ubuduće raditi na očuvanju kulturnog blaga Bosne i Hercegovine.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: