početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

2. Svjetski urbani forum (The Second World Urban Forum)

Barselona, Španija, 13.-17.09. 2004.

 

            Svjetski urbani forum je organizovan u okviru UN programa za razvoj  ljudskih naselja (UN-HABITAT), i predstavlja dio Univerzalnog foruma kultura čiji je ovogodišnji domaćin bio grad Barselona, sa ciljem promocije međusobnih dijaloga i njihovog utjecaja na razvoj naselja. Glavna dešavanja na Forumu su se organizirala oko tri centralne teme Foruma: kulturna različitost; održivi razvoj i neophodni uslovi za održanje mira.

            Predstavnice Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika na 2. Svjetskom urbanom forumu (The Second World Urban Forum) u Barseloni – Španija su bile: Slobodanka LALIĆ - saradnik za pokretno naslijeđe, Orjana MUJKIĆ - saradnik za cjeline graditeljskog naslijeđa i kulturne krajolike, Amra ŠARANČIĆ - vanjski saradnik.

            Osnovna tema Foruma «Gradovi: raskršća kultura, zastupljenosti i integracije» se organizovala u okviru devet glavnih dijaloga podijeljenih na dva podnaslova: «Partnerstvo za poboljšanje urbane uprave» i «Tematska pitanja koja se odnose na grad». Osnovna ideja Foruma je da se organizuje međusobni dijalog između predstavnika gradskih vlasti, vladinih zastupnika, gradonačelnika, akademika, urbanih planera, civilnih društvenih organizacija i građana u zajedničke debate i diskusije o problemima i mogućnostima razvoja gradova.

            Dio Foruma u kojem su izravno učestvovali predstavnici Komisije je svjetska izložba. Komisija je učestvovala sa 36 izložbenih panoa, multimedijalnom prezentacijom i promotivnim materijalom u okviru svoje kampanje za ugroženo naslijeđe. Osim predstvanika Komisije, kao jedine predstavnice država sa prostora Balkana, na ovom Forumu bili su prisutni i izlagači iz Švedske, Ujedinjenih arapskih emirata, Tanzanije, SAD-a, Kanade itd.

            Predstavnici Komisije su također bili prisutni i na više dijaloga, događaja Foruma. Švedska organizacija SIDA je u okviru svog štanda organizovala i niz predavanja i prezentacija vezana za problematiku kulturnog naslijeđa i njegove obnove. Tine Wik, član Komisije, je u svojstvu predstavnika CHWB – Kulturnog naslijeđa bez granica iz Švedske, održala prezentaciju njihovih dosadašnjih aktivnosti i projekata, među kojima je posebno naglasila one projekte koje je ova organizacija realizovala u BiH.

            Najznačajniji događaj kojem su prisustvovali predstavnici Komisije je dijalog: Kulturno naslijeđe – oruđe za urbani razvoj (budućnost za prošlost) u organizaciji SIDA-e iz Švedske. Ključni govornici ovog dijaloga su bili: Inger LILIEQUIST, Director-General of the National Heritage Board of Sweden; Mounir BOUCHENAKI, Assistant Director-General for Culture – UNESCO. Učesnici dijaloga su bili: Kersti BERGGEN, Architect, National Heritage Board of Sweden; Donatius KAMAMBA, Director of Antiquities Department, Tanzania; Sylvio MUTAL, International Consultant World Historic Cities, stationed in the Netherlands.

            Prisustvo predstavnika Komisije je bilo važno zbog predstavljanja rada ne samo Komisije već i cjelokupnog naslijeđa BiH. U kontaktu sa predstavnicima drugih izlagača vršena je razmjena iskustava na očuvanju naslijeđa, a posebno o načinu organizacije aktivnosti Komisije kao državne institucije u smislu kampanje za spas ugroženog naslijeđa.

 

                       

 

           ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: