početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

III sjednica Upravnog odbora za naslijeđe Vijeća Europe / Strasbourg, od 25. do 27. 10. 2004.

 

            III sjednica CDPAT-a održana je u Strasbourgu od 25-27. 10. 2004. godine.

            Na osnovi imenovanja od strane Ministarstva vanjskih poslova iz 2003. godine u svojstvu bosanskohercegovačkog predstavnika sjednici je prisustvovala Amra Hadžimuhamedović.

            Posebno značajan dio rada Upravnog odbora za naslijeđe odnosio se na novu konvenciju o značenju naslijeđa za društvo, koja bi nakon manjih dorada koje proističu iz diskusije na sjednice CDPAT-a., trebala biti upućena u proceduru usvajanja.

            U toku rasprave o Programu zaštite kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu Amra Hadžimuhamedović je iznijela stavove Bosne i Hercegovine i zahtijeve za transparentinje vođenje Programa, u kome će Bosna i Hercegovina biti tertirana kao partner, a sve odluke koje se donose za BiH bit će donošene na osnovi konsultacija sa Komisijom kao središnjom državnom institucijom. Istakla je nezadovoljstvo financijskim procedurama i neistitucionalnim tretmanom projekt-koordinatora i nositelja izrade projekta.

            Ponovljen je zahtjev BiH za pokretanje pristupa HEREIN projektu.

            U pauzi rada održan je veći broj neforamlnih susreta, između ostalih i susret sa predstavnicima Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koji su obećali pokušati pokrenuti pitanja neriješenog statusa Zemaljskog muzeja pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Evrope.

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: