početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Posjeta općinama Bosansko Grahovo i Glamoč / 08.09.2006.

 

Sastanak u Bosanskom Grahovu održan je 08.09.2006. godine u 09:30. Pored članova i saradnika Komisije, sastanku su prisustvovali: Načelnik općine, te predstavnici  općinskog vijeća i općinskih službi nadležnih za opću upravu privredu i katastar.

Nakon sastanka izvršen je obilazak Spomenika žrtvama II svjetskog rata na Gradini, rodne kuće Gavrila Principa i Župne crkve sv. Ilije Proroka.

 

Sastanak u Glamoču održan je 08.09.2006. godine u 13:00. Pored članova i saradnika Komisije, sastanku su prisustvovali:  pomoćnik načelnika i predstavnici općinskih službi nadležnih  za opću upravu i društvene djelatnosti, prostorno planiranje, stambeno-komunalne poslove i službe katastra.

Prije sastanka izvršen je obilazak nišana Hasan-age Bašića na Filipovića groblju, a nakon sastanka obilazak Starog grada Glamoč, Župne crkve sv. Ilije Proroka, Župne kuće i ostataka bazilike iz VII vijeka.

 

Komisija je upoznala učesnike sastanka u obe navedene općine sa svojim nadležnostima, tekućim projektima, ciljevima i metodama rada. Predstavnici općinskih tijela i institucija informisali su Komisiju o lokalnim problemima i aktivnostima koje provode u oblasti zaštite kulturnog naslijeđa na području Općine. Dogovoren je način buduće međusobne saradnje.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: