početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

 

Posjeta općinama Bosanski Šamac/Šamac i Orašje / 20.05.2006.

 

Sastanak u Bosanskom Šamcu / Šamcu održan je 20.05.2006. godine u 10:00. Pored članova i saradnika Komisije, sastanku su prisustvovali Pored članova i saradnika Komisije, sastanku su prisustvovali: Mirko Lukić, načelnik; Velimir Maslić, šef službe načelnika; Komljen Bijelić, samostalni stručni saradnik za urbanizam i stambeno-komunalne poslove; Milan Ubović, šef područne jedinice Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove; i Slavica Maslić, zemljišno-knjižni referent gruntovnice Šamac, Osnovnog suda Modriča.

Nakon sastanka izvršen je obilazak Begove kuće i Crkve Uspenja Bogorodice u Obudovcu.

 

Sastanak u Orašju održan je 20.05.2006. godine u 13:30. Sastanak u Orašju održan je 20.05.2006. godine u 13:30. Pored članova i saradnika Komisije, sastanku su prisustvovali: Đuro Topić, načelnik; Željko Nedić, rukovodilac službe prostornog uređenja i imovinsko-pravnih poslova; Mladen Marković, rukovodilac službe društvenih djelatnosti; Mira Janjić, zemljišno-knjižni referent u Općinskom sudu; i Nada Džankić-Oppitz, vanjski saradnik po pitanju kulture i nacionalnih spomenika općine Orašje.

Nakon sastanka izvršen je obilazak Azizija džamije, Obiteljske kuće Živkovića i Franjevačkog samostana sa crkvom u Tolisi.

 

Komisija je upoznala učesnike sastanka u obe navedene Općine sa svojim nadležnostima, tekućim projektima, ciljevima i metodama rada. Predstavnici općinskih tijela i institucija informisali su Komisiju o lokalnim problemima i aktivnostima koje provode u oblasti zaštite kulturnog naslijeđa na području Općine. Dogovoren je način buduće međusobne saradnje.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: