početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Posjeta općinama Busovača i Fojnica

 

Sastanak u općini Busovača održan je 12.11.2005. godine u 09:30. Pored članova i saradnika Komisije, sastanku su prisustvovali Nikica Petrović, načelnik; Tunjo Laštro, pomoćnik načelnika za katastar i imovinsko-pravne poslove; Željka Vujica, pomoćnik načelnika za opću upravu; i Naser Hadžibegović, pomoćnik načelnika za urbanizam, stambene odnose i poslove civilne zaštite.

Predstavnici Komisje su naglasili da Komisija nije primila peticiju ni za jedno dobro s područja općine Busovača i da dosada nije donijeta nijedna odluka o proglašenju dobra s područja ove općine nacionalnim spomenikom.

Predstavnici Općine su zainteresirani za zaštitu naslijeđa. Općina je razmatrala problem zaštite kulturnog naslijeđa i na jednoj od sjednica općinskog vijeća 2000. godine. Općina Busovača je 1971. godine, povodom 600 godina postojanja, izdala «Monografiju Busovače», djelo Smaila Tihića, koje sadrži dosta informacija o kulturnom naslijeđu. Na području općine postoji nekoliko lokaliteta sa stećcima. U samom centru grada se nekad nalazila stara bosanska kuća – Mulin han i stara bosanska kuća, pokojnog biskupa Marka Alaupovića. Između Fojnice i Busovače je lokalitet Kaštela. Predstavnici općine su održali sastanak na kome su napravili spisak od 10 kulturnih dobara koja bi mogla biti od interesa za Komisiju: grobne nekropole (6 komada) u pravoslavnom groblju iz 6. stoljeća, Ilirske grobnice na katove u pravoslavnom groblju, pećina u Kaštelima (ulaz sa strane općine Fojnica, a nalazi se na području općine Busovača), katoličko groblje Bukovci, Ravan i Gornja Carica, nekropole i stećci u Kaćunima, lokalitet Ženjeva, stećci u Krčevinama, stećci u Ravni (centar), muslimansko groblje u Busovači gdje se nalazi stari spomenik kod džamije, turbe u Grabljama i Pod-barama i Stara škola koja je građena 1892. godine.

Nakon sastanka, izvršen je obilazak Stare bosanske kuće u centru grada i grčkog groblja, odnosno nekropole sa stećcima.

 

Sastanak u općini Fojnica održan je 12.11.2005. godine u 12:00. Pored članova i saradnika Komisije, sastanku su prisustvovali Salkan Merdžanić, načelnik; Dževahira Pubović, pomoćnik načelnika za katastar i imovinsko-pravne poslove; Džemal Salihagić, šef službe za urbanizam, obnovu i građenje; Nevres Jemendžić, šef službe za civilnu zaštitu; i Sabit Muhić, profesor.

Predstavnici Komisje su Upoznali prisutne sa radom Komisije i procedurama pred Komisijom.

Predstavnici općine su naveli da postoji niz objekata koje je potrebno zaštiti: Musafirhana, ostaci starog srednjovjekovnog grada Kozograda, Kaštela (prostorije u kojima se krila kraljica Katarina), 2-3 stare tipične bosanske kuće. Razgovaralo se o problemima zaštite i obnove spomenika.

Prije sastanka izvršen je obilazak Musafirhane u Fojnici.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: