početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Posjeta opštinama Goražde i Ustiprača

 

            Sastanak u opštini Goražde održan je 02.09.2005. godine u 09:30. Sastanku su, pored članova i saradnika Komisije, prisustvovali Smajo Baščelija, predsjedavajući općinskog vijeća; Enver Adžem, pomoćnik načelnika; Muris Ajanović, pomoćnik načelnika za katastar; Lazar Draško, glavni kantonalni tužilac; Edin Halilović, referent zemljišno-knjižnog ureda općinskog suda; Mustafa Hošo, stručni saradnik za nauku i kulturu u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i kulturu Bosansko-podrinjskog kantona; Rasim Ligata, predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama; Mustafa Geca, član Komisije za odnose s vjerskim zajednicama; Murat Rašidović, stručni saradnik; Emina Đan, stručni saradnik; Hamed Efendić, muftija goraždanski; Muhamed Sijerčić, direktor Osnovne škole Husein ef. Đozo; Hamdo Sijerčić, direktor JU Centar za kulturu Goražde; Faruk Hasanbegović, predsjednik upravnog odbora Udruženja Sinan-paša Sijjerčić Goražde; Kasim Čeljo, član upravnog odbora Udruženja Sinan-paša Sijjerčić Goražde; i lokalni novinari.

            Komisija je upoznala učesnike sastanka sa svojim mandatom, ciljevima i metodama rada, a u toku diskusije traženi su načini saradnje i utvrđivanje zajedničkih prioriteta na polju zaštite kulturnog naslijeđa sa područja opštine Goražde.

            Nakon sastanka izvršen je obilazak Sinan-begove džamije i turbeta Sijerčića u Odžaku.

 

            Sastanak u opštini Ustiprača održan je 02.09.2005. godine u 15:30. Pored članova i saradnika Komisije, sastanku su prisustvovao Rade Jovanović, sekretar skupštine općine; i Rato Rajak, urbanističko-građevinski inspektor.

            Komisija je upoznala učesnike sastanka sa svojim mandatom, ciljevima i metodama rada, a predstavnici opštinskih tijela i institucija informisali su Komisiju o lokalnim problemima i aktivnostima koje provode u oblasti zaštite kulturnog naslijeđa na području svoje opštine.   Usaglašeni su dalji načini međusobne saradnje.

            Prije sastanka izvršen je obilazak crkve svetog Georgija u Sopotnici.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: