početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Posjeta općini Foča

 

Sastanak u općini Foča održan je 07.05.2005. godine u 11:00. Pored članova Komisije i saradnika, sastanku su prisustvovali Zdravko Krsmanović, načelnik općine; Lutvija Šukalo, predsjednik skupštine općine Foča; Dževad Muratbegović, zamjenik okružnog tužioca Trebinje; Rory Domm, OHR Foča; Dragica Kulić, načelnik odjeljenja za opću upravu; Bojana Marić, šef kabineta; Slavenka Hadživuković, referent u odjeljenju za urbanizam; Blagoje Plemić, stručni saradnik u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove; Nenad Elez, referent u Osnovnom sudu Foča i lokalni novinari.

Članovi Komisije su upoznali prisutne sa nadležnostima, ovlaštenjima i načinom rada Komisije. Precizirani su načini i oblici saradnje između općinskih organa i Komisije.

Predstavnici općine su bili zainteresirani za implementaciju nasljedstva u razvojne tokove kroz turizam. Posebno se razgovaralo o načinu zaštite fragmenat Aladža džamije i ostataka Džamije Mehmed-paše Kukavice i o projektima sanacije navedenih nacionalnih spomenika.

Nakon sastanka izvršen je obilazak Dubrovačke kuće, graditeljske cjeline džamije, medrese i hana Mehmed-paše Kukavice, cjeline Prijeke Čaršije, mjesta i ostataka graditeljske cjeline Careve džamije, ambijentalne cjelina Đerezluk, kuće Milana Hadživukovića, crkve sv. Nikole u Čelebićima, mjesta i ostataka Aladža džamije, Begove kuće i arheološkog područja Rataje kod Miljevine.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: