početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Posjeta općinama Travnik i Vitez

 

            Sastanak u općini Travnik održan je 28.01.2005. godine u 10:00. Pored članova Komisije i saradnika, sastanku su prisustvovali Tahir Lendo, načelnik općine; Omer Helda, referent za protokol; Nusret Kolašević, šef zemljišno-knjižnog ureda u Općinskom sudu Travnik; Nermina Sejfuli, viši stručni saradnik za urbanizam; Vekas Njegović, stručni saradnik za premjer i katastar; Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik; Muharem Dautović, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese; Hazim Tarahija, sekretar Medžlisa Islamske zajednice Travnik; Fra Jozo Marinčić, župnik u Docu; Mons. Mato Janjić, župnik u Travniku; i Adnana Muminagić, projektant u firmi «S&P».

            Članovi Komisije su upoznali prisutne sa nadležnostima, ovlaštenjima, načinom, pravilima rada Komisije, načinom podnošenja prijedloga za proglašenje dobra nacionalnim spomenikom i implementacijom odluka. Precizirani su načini i oblici saradnje.

            Razgovaralo se o problemima zaštite spomenika na području općine Travnik. Komisija je upoznata sa radom pojedinih institucija i njihovom pojedinačnom doprinosu zaštiti spomenika.

            Nakon sastanka Komisija je posjetila Zemaljski muzej u Travniku.

 

            Sastanak u općini Vitez održan je 28.01.2005. godine u 14:00. Pored članova Komisije i saradnika, sastanku su prisustvovali Vlado Alilović, načelnik općine; Marija Grabovac, pomoćnik Načelnika; Dragan Popović, zamjenik Kantonalnog tužioca; Anto Zirdum, predsjednik Odbora za zaštitu kulturno-povijesne i prirodne baštine Vitez; Muharem Grabus, predsjedavajući Općinskog vijeća; Nusret Kolašević, šef zemljišno-knjižnog ureda u Općinskom sudu Travnik; Džemal Šišić, stručni saradnik za urbanizam i građevinarstvo; Tanja Pejović, inspektor – stručni saradnik; i Josip Ajvazović, stručni saradnik za katastar.

            Amra Hadžimuhamedović je navela je da se na Privremenoj listi nacionalnih spomenika ne nalazi nijedno dobro s područja općine Vitez i da Komisija nije primila nijednu peticiju za proglašenje dobara s područje ove općine nacionalnim spomenicima. Razgovaralo se o načinu podnošenja prijedloga za proglašenje dobra nacionalnim spomenikom i kriterijima za proglašenje.

            Anto Zirdum je istakao da je grupa ljudi angažirana na zaštiti kulturno-povijesne i prirodne baštine Viteza identificirala postojeće kulturno-historijske lokalitete na području općine i pronašla neke nove koji prije nisu bili registrovani. Pored toga, osnovan je Muzej u Mošunju u koji su prebačeni određeni nalazi keramike i metala, a namjera je da se napravi zavičajna zbirka.

           

           ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: