početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

 

OPĆINA MOSTAR-JUG

06.09.2002. godine, 10:30

 

Pored članova Komisije i saradnika, sastanku su prisustvovali Vjekoslav Kordić, načelnik Općine, Marinko Mihić, predstavnik odjela za katastar i Antonija Jurišić, voditelj odjela za obnovu.

Nakon sastanka izvršen je obilazak manastira u Žitomislićima.

 

 

OPĆINA ČAPLJINA

06.09.2002. godine, 12:00

 

Pored članova Komisije i saradnika, sastanku su prisustvovali Stjepan Pažin, voditelj odjela za katastar i Irena Bakalar, voditelj odjela za imovinsko-pravne odnose.

Stjepan Pažin će sve zahtjeve Komisije, vezane za izdavanje dokumenata iz gruntovnice, proslijediti nadležnom Sudu u Čapljini. Odluke Komisije proslijediće Sudu i Odjelu za onovu i graditeljstvo, kako bi se opteretile parcele na kojima se nalaze objekti sa Liste.

Nakon sastanka izvršen je obilazak lokaliteta sa područja općine Čapljina (Počitelj, Mogorjelo, crkva Sv. Franje Asiškog u Čapljini, crkva Sv. Stjepana sa kapelicom i grobljem u Gabeli i ruševine Starog Grada sa džamijom u Gabeli.

 

 

OPĆINA STOLAC

07.09.2002. godine, 10:00

 

Pored članova Komisije i saradnika, sastanku su prisustvovali Željko Obradović, načelnik Općine, Ivica Perić, voditelj odjela za obnovu, Zvonko Perić i Miroslav Palameta.

Nakon sastanka izvršen je obilazak lokaliteta i objekata na području općine Stolac (Čaršijska džamija, Hadži Alije Hadžisalihovića džamija, ostaci Podgradske džamije, ostaci Begovine, ostaci Đulhanumine kuće, kompleks Ada, crkva Sv. Ilije sa rimskim ostacima u dvorištu, crkva Vaznesenja Hristovog, Šarića džamija, Hamam na Ćupriji, kuća Aiše Rizvanbegović, Mlinice, Šarića kuća, Turkovića kuća, Žujina kuća, nekropola Boljuni, crkva Sv. Petra i Pavla u Ošanićima i ostaci pravoslavne crkve Sv. Nikole u Trijebnju.

 

ZAKLJUČCI SA SASTANAKA:

 

1.       Na sastancima sa predstavnicima općinskih organa općina Mostar-Jug, Čapljina i Stolac, članovi Komisije su izložili način i pravila rada Komisije, kriterije za proglašenje dobra nacionalnim spomenikom i uručili općinskim načelnicima obrazac za predlaganje dobra za proglašenje nacionalnim spomenikom.

2.       Posebno su naglašene obaveze poštovanja zakonskih odredbi prema kojima svi spomenici sa Privremene liste nacionalnih spomenika uživaju najviši režim zaštite i prema kojima je entitetsko ministarstvo nadležno za izdavanje odobrenja za njihovu rehabilitaciju.

3.       Dogovoreni su načini i i oblici saradnje. Općinski načelnici i njihovi saradnici su potvrdili da će u skladu sa zakonom sarađivati sa članovima Komisije i Sekretarijatom. Stručni saradnici iz Sekretarijata Komisije će u toku priprema materijala za odluku Komisije, na zahtjev dobiti sve potrebne podatke iz općinskog katastra, zemljišnih knjiga, arhiva i postojeće prostorno planske dokumentacije. Općinski organi će im pružiti i asistenciju pri uviđaju na licu mjesta, kao i pri utvrđivanju eventualnih dodatnih izvora podataka o dobru.

4.       Sve odluke Komisije bit će proslijeđene u općinske sudove, koji će kroz zemljišne knjige provesti teret nad parcelama koji proističe iz odluke Komisije, a potom će općinski sudovi proslijediti potrebne podatke općinskim službama katastra, kako bi za svaku k.č. bila uvedena informacija o režimu zaštite u katastarski plan.

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: