početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 12.11. 2015. godine

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala kompjutersku opremu vrijednu 9.900 KM Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) u BiH je u četvrtak, 12.11.2015.godine Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uručila donaciju u kompjuterskoj opremi vijednu 9.900 KM.

Predstavnicima medija su se tom prilikom obratili član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika prof.dr. Dubravko Lovrenović i direktor TIKA-e za BiH Huseyin Şanli koji su se osvrnuli na uspješnu saradnju Komisije i TIKA-e koja traje više od deset godina, ali i naglasili značaj buduće saradnje u cilju zaštite kulturno-historijskog naslijeđa u BiH.

Podsjećamo da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u saradnji sa TIKA-om, između ostalog, radila na implementaciji dva veoma značajna projekta rekunstrukcije mostova u BiH:
• Starog mosta u Konjicu i
• Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Projekat konzervacije i restauracije Mosta Mehmed-paše Sokolovića je zasigurno najveći, najznačajniji i najobimniji projekt takve vrste u poslijeratnoj BiH. Ovaj Most predstavlja važnu fazu u povijesti graditeljstva i arhitekture mostova, a izgradio ga je jedan od najslavnijih graditelja Osmanskog carstva, Kodža Mimar Sinan, dvorski arhitekta i vrhovni graditelj Carstva, te jedan od najvećih svjetskih arhitekata. Po svom vremenskom određenju, povijesnoj vrijednosti, načinu obrade i proporcijama, Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu predstavlja najvrijedniji primjer javnih objekata - mostova na teritoriji Bosne i Hercegovine, i jedno je od dva dobra iz BiH upisana na Listu svjetskog naslijeđa UNESCO-a.

Lovrenović i Şanli su izrazili uvjerenje da će Komisija i TIKA i u budućem periodu sarađivati u cilju zaštite i očuvanja kultruno-historijskog naslijeđa kroz zajedničke projekte rekonstrukcije i restauracije nacionalnih spomenika BiH.(kraj)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: