početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI


Sarajevo, 03.06.2015. godinePotpisan Sporazum o dodjeli sredstava za projekat konzervatorskih i restauratorskih radova u enterijeru Mišćine džamije u Sarajevu

Predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, dr. Amra Hadžimuhamedović i NJ.E. Christian Hellbach, ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH, potpisali su Sporazum o dodjeli sredstava za projekat konzervatorskih i restauratorskih radova u enterijeru Mišćine džamije u Sarajevu.

Sredstva u iznosu od 37.180,00 EUR (72.717,76 BAM) obezbijeđena su od strane Njemačke ambasade u Sarajevu kroz program podrške projektima iz kulture, a projekat će implementirati Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Mišćina (Kebkebir hadži Ahmedova) džamija sagrađena je 1557. godine. Tokom napada princa Eugena Savojskog na Sarajevo, džamija je stradala u požaru, te je obnovljena 1700. godine. Za ovu džamiju karakteristični su: kamena munara koja je, za razliku od munara na većini ostalih džamija izvedena u ravni zida, kao i kolorisani zidni crteži sa motivima Meke i Medine, koji su rad najpoznatijeg sarajevskog nakaša (slikara) 19. stoljeća - hadži Mustafe Faginovića.

Planirani radovi u enetrijeru džamije obuhavataju dvije faze:
1. Faza - Konzervacija i restauracija zidnog slikarstva na sjeveroistočnom zidu (kompozicije Medine i Meke) i mihraba,
2. Faza - Konzervacija i restauracija drvenih elemenata (mimbera, mahfila i ulaznog portala).

Konzervacija zidnih slika, mihraba, mimbera, mahfila, te ulaznog portala Mišćine džamije ima za cilj očuvanje jedinstvenih primjera zidnog slikarstva, kolorisanih zidnih crteža Meke i Medine, kao i vrijednih drvenih elemenata (mihraba, mimbera, mahfila i ulaznog portala). Planirani završetak radova predviđenih ovim projektom je do kraja ove godine.

Do sada je Ambasada Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika donirala više od 300.000 BAM kao udio u finaciranju sljedećih projekata:
• Restauracija manastirske crkve sv. Trojstva – Vozućica,
• Restauracijacija Ali-beg Kapetanović džamije u Vitini,
• Konstruktivna sanacija i restauracija glavne kapije na Starom jevrejskom groblju u Sarajevu, i
• Konzervatorski i restauratorski radovi u enterijeru Mišćine džamije u Sarajevu.

Projekti u Bosni i Hercegovini realiziraju se u sklopu programa za očuvanje kulturne baštine njemačkog Ministarstva vanjskih poslova. Programom za očuvanje kulturne baštine, Njemačka pridonosi očuvanju kulturne baštine u cijelom svijetu još od 1981. godine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 6. do 8. novembra 2012. godine donijela je Odluku o proglašenju historijske građevine – Mišćine (Kebkebir hadži Ahmedove) džamije u Sarajevu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Odluka je dostupna na: kons.gov.ba .

(k r a j)
ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: