početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI


Sarajevo, 02.04.2015. godine


Projekat rehabilitacije krova Historijskog muzeja Bosne i HercegovineKomisija za očuvanje nacionalnih spomenika potpisala je ugovor sa Ambasadom SAD-a u BiH za „Projekat rehabilitacije krova Historijskog muzeja BiH“. Sredstva u iznosu od 66.850,00 USD obezbijeđena su iz Posebnog fonda američkog ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa, Ambasade SAD-a u BiH.

Historijska građevina – Zgrada muzeja revolucije (Zgrada Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine) u Sarajevu posjeduje visoku ambijentalnu i historijsku vrijednost u okviru gradske ambijentalne cjeline Marijin Dvora u Sarajevu.

Objekat je plod stvaralačkog izraza poznate zagrebačke škole arhitekture i predstavlja jednu od najznačajnijih izvedbi u oblasti savremenog stvaralaštva druge polovine XX vijeka Bosne i Hercegovine i šire, kada se osjetio veliki privredni zamah, koji je utjecao i na oblasti kulture, odnosno arhitektonskog stvaralaštva. Radovi na izgradnji muzeja počeli su 1959. godine, a završeni su 1963. godine.
Tokom svog postojanja Historijski muzej Bosne i Hercegovine upriličio je više od 200 muzejskih izložbi i tri stalne muzejske postavke.
Proteklih decenija objekat Historijskog muzeja BiH bio je zapušten, prokišnjavao je krov i nisu radile instalacije grijanja. Početkom 2012. godine obilne snježne padavine su dodatno pogoršale stanje posebno krovne konstrukcije. Hitnom intervencijom spriječeno je njeno urušavanje iznad glavnog izložbenog prostora, međutim prokišnjavanje objekta nije zaustavljeno. Sa fasada otpadaju kamene ploče, što predstavlja veliku opasnost za prolaznike. Iako se nalazi u lošem stanju, objekat i danas predstavlja markantnu tačku ovog dijela grada.
Planirani radovi na rehabilitaciji krova imaju za cilj spriječavanje daljeg propadanja objekta, i trebali bi biti završeni do kraja ove godine. U cilju trajne zaštite ovog nacionalnog spomenika, potrebno je provesti i ostale konzervatorsko-restauratorske radove, odnosno radove tekućeg održavanja.

Naglašavamo da je i ovaj projekat rehabilitacije od izuzetnog značaja ne samo za identitet grada Sarajeva, nego i za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu. Osim njegove važnosti sa aspekta provođenja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, on predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Vlade SAD-a koja se odvija putem Ambasade SAD u Sarajevu.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 06. do 08. novembra 2012. godine donijela je Odluku kojom se Istorijska građevina – Zgrada muzeja revolucije (zgrada Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine) u Sarajevu proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

(k r a j)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: