početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 04.02.2015. godine

Upriličena završna ceremonija projekta „Primarna konstruktivna sanacija Zgrade Društva Crvenog krsta/križa BiH“

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u saradnji sa Ambasadom SAD-a u BiH i Društvom Crvenog krsta/križa BiH upriličila je svečanu ceremoniju povodom završetka projekta „Primarna konstruktivna sanacija Zgrade Društva Crvenog krsta/križa BiH“. Završna ceremonija održana je 04.februara 2015.godine u sali Kina „Sutjeska“ u Zgradi Društva Crvenog krsta/križa BiH. Ceremoniju je otvorila ambasadorica SAD u BiH, Nj.E. gđe. Maureen E. Cormack, a nakon obraćanja cijenjene ambasadorice visokim zvanicama, obratili su se i gradonačelnik Grada Sarajeva, prof.dr.Ivo Komšić, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, prof.dr.Dubravko Lovrenović, predsjednik Društva Crvenog krsta/križa BiH, gosp.Rajko Lazić, a projekat je predstavio dr.sc.Adi Ćorović, dipl.ing.arh. - projekt koordinator iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, dok je generalni sekretar Crvenog krsta/križa BiH, gosp.Branko Leko u svom obraćanju uputio poziv na donacije u skladu sa izloženim daljim planom projekta.

Projekat „Primarna konstruktivna sanacija Zgrade Društva Crvenog krsta/križa BiH“ je implementirala Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika uz pomoć Specijalnog fonda američkog ambasadora u BiH za zaštitu kulturnog naslijeđa. Izvedeni radovi spriječit će dalje propadanje objekta, koji je na Listi ugroženih spomenika BiH, ali je potrebno osigurati sredstva za potpunu restauraciju objekta i stavljanje u upotrebu za građane i Društvo Crvenog krsta/križa BiH.

Istorijska građevina – zgrada Društva Crvenog krsta u Sarajevu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj od 10. do 16. marta 2009. godine. Zgrada Društva Crvenog krsta u Sarajevu je podignuta u sklopu akcije izgradnje većeg broja objekata Društva Crvenog krsta Kraljevine Jugoslavije krajem dvadesetih i tridesetih godina 20. vijeka. U tom periodu podignuta je zgrada Glavnog odbora Društva Crvenog krsta Kraljevine Jugoslavije u Beogradu (1935. godina), kao i domovi u Novom Sadu, Užicu, Kragujevcu, Tetovu, Čačku, Čapljini. Zgrada Crvenog krsta u Sarajevu izvedena je prema konkursnom rješenju iz 1928. godine arhitekte Helen Baldasara, koji stvara u Sarajevu u periodu između dva svjetska rata u duhu moderne. Osobenost ovog projekta je u tome što je ovo jedini objekat ovakve vrste u BiH, a koji je imao funkciju zdravstvene i prosvjetne ustanove, te se u njemu nalazila i kino dvorana, pa je moguće govoriti i o kulturnoj funkciji.
Objekat ostvaruje kontinuitet zdravstveno - prosvjetne funkcije od izgradnje, kada su u objektu smještene prostorije Društva Crvenog krsta, pa do uništenja objekta granatiranjem 1992. godine. U podrumu objekta su se nalazila javna kupatila, a na spratu je bila smještena i kuhinja Crvenog krsta. U drugoj polovini 20. vijeka objekat postaje neizostavni dio kulturnog života grada, jer je u njemu smješteno kino „Sutjeska“.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: