početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI


Sarajevo, 02.12.2014.godine


Dodjeljene nagrade učenicima-pobjednicima konkursa „Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe“

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u utorak, 2. decembra 2014. godine održana je ceremonija dodjele nagrada učenicima, pobjednicima konkursa u okviru kampanje „Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe“, koja se provodi u sklopu projekta „Provođenje hitnih konzervatorskih radova na zgradi Crvenog krsta/križa BiH u Sarajevu“.

Kampanju „Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe“ implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo, dok su finansijska sredstva osigurana iz Specijalnog fonda američkog ambasadora u BiH za zaštitu kulturnog naslijeđa.

Cilj kampanje je podizanje svijesti mladih o značaju naslijeđa i poticanje odgovornosti za njegovo očuvanje.

Kampanja „Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe“ realizirana je u periodu od januara do decembra 2014. godine, i obuhvatila je devet osnovnih škola: OŠ „6. mart” Hadžići“, OŠ „9. maj” Pazarić“, OŠ „Hilmi ef. Šarić“ Hadžići-Tarčin, OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš , OŠ „Podlugovi“ Ilijaš, OŠ „Srednje” Ilijaš, OŠ „Zaim Kolar” Trnovo, OŠ „Hasan Kikić“ i OŠ „Isak Samokovlija“ iz Sarajeva. U oviru kampanje u školama su održana predavanja o važnosti kulturno-historijskog naslijeđa, nakon kojih je objavljen konkurs za najbolji učenički rad na temu „Moja Bosna i Hercegovina - moje naslijeđe“. Od ukupno 500 pristiglih likovnih, literarnih i maketarskih radova, nagrađeni su radovi trideset osnovaca, kao i tri najaktivnije škole: OŠ „9. maj” Pazarić, OŠ „Podlugovi“ Ilijaš i OŠ „Srednje“ Ilijaš. Nagrade su uručene na finalnoj ceremoniji na kojoj su se škole-učesnice predstavile kulturno-umjetničkim programom.

Na ceremoniji dodjele nagrada, prisutnima su se obratili gosp. Eric Catalfamo, ataše za kulturu Ambasade SAD-a u BiH i gosp. Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Kampanju „Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe“ od 2006. godine uspješno implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u saradnji s Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini. Do sada je u projektu učestvovalo više od osamdeset škola iz dvadeset bosanskohercegovačkih gradova. Svoj doprinos dalo je preko 10000 učenika osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine, pedagoški zavodi i druge ustanove zadužene za odgoj i obrazovanje.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: