početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI


Sarajevo, 27.10.2014. godine

Prezentiran „Priručnik za izradu biznis planova za rehabilitaciju nepokretnih kulturnih dobara“

Predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH učestvovali su u izradi „Priručnika za izradu biznis planova za rehabilitaciju nepokretnih kulturnih dobara“, koji je prezentiran u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, 21.10.2014. godine.

Priručnik za izradu biznis planova pokušava dati upute kako izbalansirati konzervaciju naslijeđa i potrebe razvoja na način da kulturno dobro ima održivu upotrebu, i postane resurs za ekonomsku i društvenu dobit lokalne zajednice, a da vrijednosti kulturnog dobra ne budu kompromitirane.

Na prezentaciji ovog priručnika učestvovali su predstavnici Ministarstva za kulturu Republike Srbije, Zavoda za zaštitu spomenika, i profesori visokoškolskih institucija koji su ocijenili da Priručnik predstavlja inovativan pristup u zaštiti kulturnog naslijeđa.

Autori priručnika su regionalni eksperti: Hristina Mikić iz Srbije, Kristina Biceva iz Makedonije, Mirzah Fočo i Mirela Mulalić Handan iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Izdavač je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije, a recenzenti su dr. Gojko Rikalović sa Ekonomskog fakuteta Univerziteta u Beogradu i dr. Lazar Shumanov, predsjednik Međunarodnog savjeta za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) iz Makedonije.

Izdavanje ovog priručnika nastalo je u okviru projekta Ljubljanski proces 2: Rehabilitacija našeg zajedničkog nasljeđa koji finansira Vijeće Evrope/EU, i predstavlja jedan u nizu uspješno realiziranih projekata u kojima učestvuju stručnjaci iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: