početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Otvorena izložba panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje-blago koje nestaje“ u holu Kulturno-sportskog centra u Bugojnu

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji sa JU Kulturno-sportskim centrom Bugojno upriličila je izložbu panoa nacionalnih spomenika sa područja Centralne Bosne.

Izložbenu postavku čine fotografije, tekstovi, projekti, crteži i drugi bitni podaci koji opisuju svaki pojedinačni nacionalni spomenik iz slijedećih opština: Bugojno, Busovača, Doboj Jug, Donji Vakuf, Gornji Vakuf- Uskoplje, Kakanj, Maglaj, Novi Travnik, Teslić, Tešanj, Travnik, Usora, Vitez, Zavidovići, Zenica i Žepče.

U regiji Centralne Bosne, odnosno u 17 navedenih opština, Komisija je proglasila 67 dobara nacionalnim spomenicima, što čini samo dio spomeničkog blaga kojim obiluje BiH.

Na otvaranju izložbe zvanicama se obratila izvršna dužnosnica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Mirela Mulalić Handan, direktor Kulturno-sportskog centra Vahid Duraković, a izložbu je otvorio načelnik Opštine Bugojno Hasan Ajkunić.

Postavljanje izložbe „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ ujedno je i poziv svim institucijama, organizacijama i građanima na saradnju i ulaganje u rehabilitaciju oštećenih i ugroženih spomenika kako bi bilo omogućeno njihovo očuvanje za buduće naraštaje.

Izložba se organizira u sklopu kulturne manifestacije „Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH“, i biće otvorena od 22. do 28. septembra 2014. godine.


Sarajevo, 22.09.2014. godineENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: