početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

ICOMOS - International Council on Monuments and Sites
Međunarodno vijeće za spomenike i lokalitete

18. april - Međunarodni dan spomenika

"HERITAGE OF COMMEMORATION"
" NASLIJEĐE KOMEMORACIJE"

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH pridružuje se obilježavanju 18. aprila – Međunarodnog dana spomenika, koji organizira ICOMOS –Međunarodno vijeće za spomenike i lokalitete / International Council on Monuments and Sites. Tema ovogodišnjeg međunarodnog dana spomenika je "Naslijeđe komemoracije / Heritage of Comemoration".

Suština djelovanja ICOMOS-a jeste u shvatanju, zaštiti i konzervaciji onih struktura, lokaliteta i područja vezanih za historiju i sjećanje. Vrijednost našeg kulturnog naslijeđa povezana je s historijom društava i naroda, te sa umjetnostima i naukama koje su ona razvila.
Spomenici i mjesta, uključujući i složenije forme kao što su krajolici, su materijalni nositelji djelića ukupnog ljudskog iskustva. Svojom vjerodostojnošću i integritetom, oni doprinose komemoraciji i prenošenju vrijednosti koje čine historiju.
Ovogodišnji izbor teme djelimično je inspiriran stogodišnjicom početka Velikog rata (I svjetski rat) od 1914 – 1918. Usljed neviđenih razmjera razaranja i njegovog međunarodnog opsega, ova velika tragedija modernog društva dovela je do usvajanja novih načina komemoracije čiji je fokus prije na pojmu žrtvovanja i pojedinačnih stradanja bezbrojnih žrtava nego li na velikim ratnim događajima i herojskim ličnostima. Ovakav pristup doveo je do stvaranja posebnog naslijeđa, spomenika i područja, stvorenih isključivo u svrhu komemoracije.
Naslijeđe komemoracije ima brojne forme: uklesani natpisi, mauzoleji izuzetne arhitektonske vrijednosti, monumentalne skulpture, forme koje odražavaju vernakularnu tradiciju ili posvećeni krajolici, kakva su groblja ili memorijalni vrtovi.
Naslijeđe komemoracije podrazumijeva i naslijeđe kojemu je naknadno data, učitana komemorativna vrijednost – ruševine ili industrijalni ostaci naglašeni spomen-plaketama ili javni trgovi čija toponomija odražava historijski događaj ili ličnost.
Brojna kulturna područja sa UNESCO-ve liste Svjetske baštine imaju komemorativnu svrhu: Taj Mahal u Agri, Indija; Spomenik miru u Hirošimi i Genbaku kupola u Japanu, Dvorana stoljetnice u Worclavu, Poljska; Kip slobode u New York-u, USA. ( www.icomos.org)

Na trgu djece Sarajeva, 18. aprila 2014. godine u periodu od 12:00 – 13:00 sati, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, upriličit će prezentaciju filma posvećenog arhitekturi nastaloj za vrijeme Velikih ratova i memorijalima vezanim za period II svjetskog rata. Ista prezentacija će biti postavljena na web stranici Komisije – www.kons.gov.ba.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: