početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 12.06.2013. godine

Održana finalna ceremonija „Moja Bosna i Hercegovina, moje naslijeđe“

Finalna ceremonija „Moja Bosna i Hercegovina, moje naslijeđe“ u sklopu projekta „Jevrejsko groblje u Sarajevu – konzervacija nadgrobnika“ održana je 12. juna 2013. godine u 13 sati u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Projekat je finansiran iz Specijalnog fonda američkog ambasadora u BiH za zaštitu kulturnog naslijeđa i realizovan od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika uz podršku Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Srednjobosanskog kantona, Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo i jedanaest osnovnih škola: O.Š. Hrasno, O.Š. Grbavica I, O.Š. Grbavica II, O.Š. Kovačići, O.Š. Vladislav Skarić, Prva osnovna škola ilidža, Sedma osnovna škola Blažuj, O.Š. Kiseljak I Bilalovac, O.Š. Muhsin Rizvić Fojnica, O.Š. Ivan Goran Kovačić Fojnica i O.Š. Dr. Boris Ćorić Kreševo.

Projekat je realizovan u periodu septembar 2012. – juni 2013. godine, u jedanaest osnovnih škola iz Sarajeva, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka. Osnovni cilj projekta je podizanje svijesti mladih o značaju naslijeđa i poticanje odgovornosti za njegovo očuvanje.

U sklopu projekta objavljen je konkurs za najbolji učenički rad na temu «Moja Bosna i Hercegovina - moje naslijeđe» na koji je pristiglo 594 likovnih, literarnih i maketarskih radova. Nagrađeni su radovi dvadeset osnovaca kao i tri najaktivnije škole: „Ivan Goran Kovačić“ Fojnica, „Dr. Boris Ćorić“ Kreševo i Prva osnovna škola Ilidža. Nagrade su uručene na finalnoj ceremoniji.

Škole, učesnice projekta, predstavile su se prigodnim kulturno-umjetničkim programom  na finalnoj ceremoniji u Međunarodnom centru za djecu i mlade Novo Sarajevo.

Na finalnoj ceremoniji prisutnima su se obratiti Emily Armitage - zamjenica atašea za kulturu Ambasade SAD-a u BiH i predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Dubravko Lovrenović.

Komisija u  saradnji s Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini uspješno realizuje projekat „Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe“ od 2006. godine.  Do danas je u projektu učestvovalo oko sedamdeset škola iz dvadeset bosanskohercegovačkih gradova. Svoj doprinos projektu dalo je preko 10000 učenika iz sedamdeset osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine, pedagoški zavodi i druge ustanove zadužene za odgoj i obrazovanje.

 

(k r a j)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: