početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 06.03.2013. godine

 

 

Otvorena izložba panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje-blago koje nestaje"

u Muzeju Kozare u Prijedoru

 

            Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji s Muzejom Kozare u Prijedoru upriličila je izložbu panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje-blago koje nestaje". Izložba će biti otvorena od 06. do 20. marta 2013. godine.

            Na otvaranju izložbe zvanicama su se obratili predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Ljiljana Ševo, direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac, a izložbu je otvorila načelnica za društvene djelatnosti Grada Prijedora Ljiljana Babić.

 

            Izložba se organizuje u okviru kampanje „Kulturno pamćеnjе – blago kojе nеstajе“ od 2003. godinе, a do sada jе bila postavljеna u sjеdištu Svjеtskе bankе u Vašingtonu, Barsеloni, Istanbulu, Rimu i Pеstumu, Bеogradu, ali i na području Bosnе i Hеrcеgovinе, tako da je tokom 2012.godine, Komisija ovu izložbu postavila u mnogim gradovima južne i sjeveroistočne regije BiH gdje je predstavljeno oko 120 panoa.

            Izložbenu postavku čine fotografije, tekstovi, projekti, crteži i drugi bitni podaci koji govore o svakom pojedinačnom nacionalnom spomeniku, što u svakom slučaju čini samo dio spomeničkog blaga kojim obiluje BiH. Odabrani spomenici obuhvataju, antičke bazilike, nekropole stećaka, samostane, povijesna područja, džamije, crkve, tekije, katedrale, stare gradove itd.

            Izložba za sjeverozapadnu regiju BiH predstavlja panoe s fotografijama spomenika s područja Banjaluke, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca, Bužima, Velike Kladuše, Glamoča, Gradiške, Dervente, Drvara, Jajca, Ključa, Kozarske Dubice, Laktaša, Mrkonjić Grada, Novog Grada, Prijedora, Prnjavora, Sanskog Mosta, Srpca, Cazina i Čelinca.

 

            Nakon postavke u Muzeju Kozare u Prijedoru, izložba će biti otvorena u Kulturno obrazovnom centru u Novom Gradu (Bosanski Novi).

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: