početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo,21.12.2012.godine

 

Prezentacija rezultata projekta rehabilitacije Aladža džamije u Foči

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je u petak, 21. decembra 2012. godine u Centru za kulturu Opštine Foča upriličila završnu ceremoniju na kojoj su predstavljeni rezultati projekta rehabilitacije Aladža džamije u Foči.

Prisutnim zvanicama su se obratili Nj.E. ambasador SAD-a u BiH gospodin Patrick S. Moon, reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, načelnik Opštine Foča gospodin Radisav Mašić i članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH gospođa Amra Hadžimuhamedović.

U okviru završne ceremonije otvorena je i izložba panoa sa fotografijama svih projekata finansiranih od strane Specijalnog fonda američkog ambasadora za naslijeđe, uključujući i likovne radove učenika osnovnih škola, koji su sudjelovali u edukativnoj komponenti projekta „Moja Bosna i Hercegovina-moje naslijeđe”.

 

Projekat rehabilitacije Aladža džamije u Foči u iznosu od 98.287.00 $, implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH od septembra 2009. godine. Cilj projekta je zaštita i restauracija kompleksa Aladža džamije u Foči.

Projekat je bio fokusiran na edukaciju studenata završnih godina arhitekture na  bosanskohercegovačkim univerzitetima kroz konzervaciju fragmenata preostalih nakon rušenja džamije i restauraciju  mihraba, i baza kamenih stupova, koji sadrže složene reljefne dekoracije.

Ovaj projekat se provodi u saradnji i uz pomoć sredstava Specijalnog fonda američkog ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, i Centra za kulturno naslijeđe Ministarstva obrazovanja i kulture SAD-a. U projekat je, s ciljem praćenja realizacije, uključena i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, preko Ureda muftije goraždanskog. 

Implementacija ovog projekta predstavlja nastavak izuzetno uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Ambasade SAD-a u BiH kroz Specijalni fond Ambasadora SAD-a za očuvanje naslijeđa.

Pored toga, implementacija odražava dobru saradnju svih učesnika projekta, Komisije, Opštine Foča,  Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Islamske zajednice BiH.

 

 

(k r a j)

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: