početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Otvorena izložba „Kulturno pamćenje - blago koje nestaje“ u Kalesiji

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji sa Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona upriličila je otvaranje izložbe panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ u četvrtak, 11.10.2012. godine u BKC Kalesija.

 

Prisutnima su se obratili Rusmir Djedović, stručni saradnik Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, Fadil Hujdurović, direktor BKC Kalesija i Mirela Mulalić-Handan, izvršna dužnosnica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.  

Ova izložba je treća u nizu od devet planiranih izložbi, koje će biti postavljene do kraja ove godine u sjeveroistočnoj regiji BiH koje obuhvataju nacionalne spomenike na području Banovića, Bijeljine, Brčkog, Gračanice, Gradačca, Kladnja, Lukavca, Milića, Modriče, Odžaka, Orašja, Petrova, Srebrenice, Srebrenika, Šamca, Šekovića, Tuzle, Zvornika...

Putujuća izložba obuhvata oko 50 panoa s fotografijama nacionalnih spomenika iz 18 opština sjeveroistočne regije BiH u kojima je 55 proglašenih  spomenika kao što su: historijski spomenici, graditeljske cjeline, arheološka područja, historijska područja itd...,koje uz prateći tekst oslikavaju svu ljepotu i neprocjenjivu vrijednost bh. kulturne baštine.

Izložba panoa nacionalnih spomenika za sjeveroistočnu regiju BiH će biti otvorena u BKC Kalesija od 11.10. do 21.10.2012. godine, nakon čega slijedi njena postavka u BKC Lukavac.

 

(kraj)

 ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: