početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Svečanost dodjele priznanja Europa nostra Državnoj Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika: Zemaljski muzej 10. 09. 2012.

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića

Dame i gospodo, cijenjeni prijatelji, poštovani gosti

Zadovoljstvo mi je prisustvovati svečanosti na kojoj obilježavamo 10-tu godišnjicu rada državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika koju dodatno krasi i uveličava dodjela vrijedne nagrade Europa nostra ovoj instituciji.

Primiti značajno međunarodno priznanje u ime ove državne institucije, osim časti koju mi ta prilika osobno predstavlja, zaista ima i visoku simboličku vrijednost za državu Bosnu i Hercegovinu.

Organiziran, odgovoran i profesionalan rad bosanskohercegovačkih stručnjaka na polju očuvanja kulturnog naslijeđa ukazuje da je bolju budućnost ove zemlje moguće graditi i u prilično limitiranom političkom, finansijskom i administrativnom okviru.

Dejtonski sporazum, Annexom o Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, integrirao je kulturno naslijeđe u proces poslijeratne obnove i pomirenja, a odgovornost za kontinuirano funkcioniranje te Komisije i imenovanje njenih članova postavio je na najviši nivo izvršne vlasti - u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Taj značaj koji je u procesu bosanskohercegovačke poslijeratne integracije dodijeljen kulturnom naslijeđu predstavlja otvaranje novog polja korištenja tog naslijeđa u rješavanju brojnih društvenih procesa, nerijetko konfliktnih, koji opterećuju savremeni svijet.

Za svaki narod i svaku državu kulturno naslijeđe je od izuzetne važnosti, jer potvrđuje kontinuitet i identitet.

Različitosti koje komponiraju naš bosanskohercegovački identitet, predstavljaju veliko bogatstvo koje trebamo njegovati kroz stalnu saradnju, dijalog i međusobno uvažavanje.

Statusna pozicija Komisije definirana je u Dejtonskom mirovnom sporazumu, ali, ono što je od toga važnije, jeste da je njena funkcionalna efikasnost i značaj za Bosnu i Hercegovinu sadržana u potvrdi njenog uspješnog rada.

Ocjena žirija nagrade Europa nostra da bh. Državna Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika svojim radom može služiti kao primjer Evropi i svijetu, potvrđuje naš unutarnji potencijal da očuvamo i unaprijedimo kulturne vrijednosti.

Ta nagrada ukazuje na mogućnost da naši stručnjaci iz ove institucije prenesu svoja iskustva i u druge dijelove svijeta gdje je naslijeđe izloženo razaranju.

O toj uznemirujućoj činjenici trajućeg razaranja moguće je govoriti dugo, ali ono što je moguće i potrebno jeste kontinuirana, jasna i vjerodostojna osuda svakog uništavanja sakralnih objekata i kulturnih znamenitosti na bilo kojem dijelu ove naše planete.

Najiskrenije zahvaljujem Evropskoj komisiji i organizaciji Europa Nostra na odluci da nagradu za predanost na polju zaštite naslijeđa dodijele našoj, bosanskohercegovačkoj državnoj instituciji, a članovima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i njihovom timu čestitam uz želju da sa istom energijom i stručnošću nastave obavljati svoj posao.

Hvala vam!ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: