početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Svečanost dodjele priznanja Europa Nostra Državnoj Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika: Zemaljski muzej 10. 09. 2012.

Obraćanje predsjedavajuće Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Amre Hadžimuhamedović

Poštovani gospodine Predsjedniče Izetbegović,

Uvaženi gospodine Visoki predstavniče Inzko,

Poštovani gospodine Sell,

Ekselencije, dame i gospodo, dragi prijatelji,

****

U ime tima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika zahvaljujem što večeras, povodom deset godina rada Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, slavite raskoš bosanskohercegovačih razlčitosti u prostoru najstarije institucije zaštite našeg naslijeđa.

Odabirom ovog prostora za večerašnji susret ne želimo samo naglasiti da je rad Komisije uspostavljen u kontinuitetu bosanskohercegovačkog sustava zaštite naslijeđa već stoljeće i pol, nego upućujemo alarmantan poziv svima da uništavanje bosanskohercegovačkog naslijeđa gušenjem njegovih institucija bude na odgovoran način zaustavljeno. Koristim ovu priliku da iskažem naš snažan protest protiv trajućeg razaranja naslijeđa, koje svoje najdramatičnije oblike ima u Maliju, Siriji i Libiji, gdje isključivost i nasilje ponovno pretvaraju u prah i pepeo historijsko blago cijelog čovječanstva.

****

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika osnovana je kao neovisna institucija Bosne i Hercegovine pet godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. To je prva institucija koja je prestala biti dejtonska i postala državna - bosanskohercegovačka. Povod za utemeljenje Komisije bila su ratna razaranja naslijeđa i nastojanje da njegova obnova bude uključena u uspostavu održivog mira. U tom činu preuzimanja odgovornosti za vlastito naslijeđe na putu uspostave i održanja mira, Bosna i Hercegovina kao društvo iskazuje svijest o značenju pamćenja za građenje snažnih društvenih obrazaca.

*****

U deset proteklih godina rada Komisija je svojim djelovanjem ukazala da, koliko god bilo ugroženo i na margini razvojnih projekta, naslijeđe Bosne i Hercegovine predstavlja jedan od najznačajnijih društvenih činitelja, jer nedvojbeno svjedoči o složenosti bosanskog društva i njegovoj nerazdvojivosti na proste komponente, što ga čini otvorenim za mnoštvo novih različitosti. Rad Komisije je usmjeren na održanje tih bosanskoherecegovačkih različitosti, i stalnog svjedočenja da naša kultura nije i ne može biti isključiva, i pored toga što smo svjedoci razaranja u čijem korijenu je stajala kulturna isključivost.

*******

Spašavanje univerzalnih vrijednosti bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa je, prije svega pitanje od dugoročnog političkog značaja primarne vrijednosti, i bilo kakvo odbijanje političke odgovornosti za održanje i snaženje institucija poput Komisije i oklijevanje da institucionalna zaštita naslijeđa bude zadaća političkih lidera podrazumijeva javnu odgovornost ne samo pred nama danas, nego pred generacijama koje dolaze.

*********

Jedan od značajnih pravaca djelovanja Komisije, iskazan kroz sustavno provođenje projekata zaštite od daljeg propadanja ugroženih nacionalnih spomenika, ukazuje na opredjeljenost Komisije da primjenom najviših standarda konzervacije, predano i strpljivo, bude sačuvana fizička trajnost bosanskoherecegovačkog naslijeđa, kao i da ono bude integrirano u razvojne procese u BiH.

******

Rad na provedbi tih projekata, pokazanih na izložbi koju večeras imate priliku vidjeti, istovremeno odražava i odgovornost prema bosanskoherecegovačkom naslijeđu kao baštini cijelog čovječanstva, koju iskazuju zemlje i organizacije donatori projekata.

*****

U projektima koji su na večeranjoj izložbi predstavljeni kao segment našeg rada, najodrživija i najvažnija komponenta jest rad sa mladima, koji nosi naziv „Moja Bosna i Hercegovina-moje naslijeđe“.

U uvjerenju da će odgovorni političari i svi građani Bosne i Hercegovine razumjeti značenje suštine poruke sadržane u tom nazivu i usvojiti je kao formulu svog vlastitog djelovanja, ja večeras, umjesto uobičajenih iskaza zahvalnosti za podršku našem radu u prostoru Zemaljskog muzeja, čiji trenutni neriješeni status svjedoči o kompliciranoj borbi otimanja bosanskohercegovačkog naslijeđa od zaborava ponavljam poziv sadržan u naslovu naše kampanje: Bosanskohercegovačko kulturno pamćenje je blago koje nestaje, a institucije čija je dužnost provedba i unapređenje njegove zaštite izgurane su iz državnog sustava i tako dovedene su na rub opstanka.

*******

Dopustite mi, jednu protokolarnu iznimku - da toplo poštovanje javno iskažem jedinstvenoj skupini ljudi, mojih uredskih kolega – timu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, koji već sedmu godinu radi i na ovom projektu. Ta snažno profilirana skupina ljudi svojim posvećenim radom svakodnevno ostvaruje pobjedu nad kulturnim isključivostima i pravdanjima razaranja naslijeđa s kojima smo suočeni – što nije ostalo nezapaženo, kako među onima koji takvom pristupu aplaudiraju, tako ni među onima koji u radu i postojanju te institucije vide smetnju provedbi svojih ekskluzivističkih programa. Dame i gospodo, dopustite mi da večeras s posebnim poštovanjem pozdravim gospodina Bakira Izetbegovića, Predsjedavajuće redsjedništva Bosne i Hercegovine, gosodina Valentina Inzka, Visokog predstavnika međnarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koji predstavljaju dva ključna tijela zadužena za osiguranje uvjeta za provedbu Annexa 8, Dejtonskog sporazuma. Iskazujem posebnu zahvalnost gosodinu Johnu Sell za razumijevanje značaja naše uloge u evropskom društvu i podršku i ohrabrenje koje su timu Komisije pružili svojim prestižnim riznanjem za predanost u radu za 2010. godinu.

Poštovani prijatelji, hvala Vama, što ste večeras ovdje, hvala što svojim zanimanjem iskazujete vlastito sudjelovanje u slavljenju i očuvanju bosanskohercegovačke kulturne baštine.

***********

Velika mi je čast pozvati dr. Valentina Inzka, Visokog predstavnika MZ u BiH da Vam se obrati prije zvaničnog predstavljanja nagrade Europa Nostra 2010.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: